Jon Ewo

Velkommen til Jon Ewos blogg!

Del på:

Her kommer jeg til å skrive om fantastisk litteratur (fantasy- og science fiction) som jeg leser og liker. Jeg kommer i mindre grad til å skrive om bøker som jeg ikke synes er gode nok.

Hvorfor «Utopia»? Vår bruk av ordet betyr et perfekt samfunn. Men det er også navnet på en tidlig bok innenfor dette store feltet som kan kalles fantastisk litteratur. «Utopia» av Thomas More ble utgitt i 1516. Boka handler om et oppdiktet øysamfunn og dets religiøse og politiske skikker.

Som tenåring var jeg en ivrig sluker av fantastisk litteratur. Jeg var med i Aniaras tidligste år og møtte mange andre lesere og fikk flere leseimpulser. Men over tid fant jeg at spesielt fantasy var en litt monoton sjanger. Ofte bygd opp rundt formelen «En utvalgt – finner noen gode hjelpere og magiske hjelpemidler – foretar en reise – og redder verden». Jeg leste kanskje ikke de rette bøkene, men slapp sjangeren fra meg. Og science fiction fant jeg litterært flat – dvs at de fleste bøkene kun la vekt på action. Jeg leste sikkert ikke de rette bøkene her heller. Men innen jeg var 20 år hadde jeg droppet å lese mer fantastisk litteratur.

Og så oppdager jeg som godt voksen at sjangeren fantastisk litteratur har utviklet seg og vokst. Det skrives i dag – både flate og formelaktige bøker – men det skrives også mye bra!

Målet med denne bloggen er å hente fram det jeg mener er bra eller interessant. Alle er velkomne til å legge igjen kommentarer, selvsagt. Men jeg forventer en viss saklighet i språktonen fra de som skriver. På forhånd takk.