Jon Ewo

Trash Bazooka

Del på:

I bokserien om Adam Halvorsen opptrer det en fyr som heter Frank Miguel Wedding. Han er en av Adams bestekompiser. Og etter hvert som du leser serien får du vite mer om Frank. Blant annet at han er forfatter.

I Adam-seriens bok nummer to – ”Månen er en diger pudding” – har jeg til og med lagt inn en hel novelle og et utdrag av en novelle som Frank skal ha skrevet. Begge handlet om en gutt på 12 år som het Trash Bazooka. Vel, egentlig het hat Kjell Ivar Hansen.

Ideen til Trash fikk jeg da jeg fikk et spørsmål fra Gyldendal Forlag om jeg ville skrive en novelle til en novellesamling for ungdom. Da skrev jeg en novelle som het ”Trash Bazooka – Stuntpilot” til samlingen som het ”Gutt, guttere, guttest” som kom ut i 1999.

Men etter å ha lagt inn denne novellen i ”Månen er en diger pudding” så tenkte jeg at det kunne være morsomt å lage en hel bokserie om Trash. Og så skrive den slik at det så ut som om det var min oppdiktede person, Frank Miguel Wedding, som hadde skrevet dem. Og at jeg bare hadde hjulpet Frank litt med skrivejobben. Dermed ble serien om Trash Bazooka til.

Men hvem er så Trash Bazooka? Egentlig er han en helt vanlig og normal 12-åring som heter Kjell Ivar Hansen og bor i den vesle byen Buskeby. Han er faktisk overnormal. Men det er det best at han er når han bor i Buskeby. For der er de opptatt av at alle skal være så normale. Og sunne. Og fornuftige. Og bare spise de riktige tingene og gjøre og si de riktige sakene. Men så får Kjell tilbudet om å bli stuntpilot på romstasjonen Kringla som farer i usynlig bane rundt jorda. Kringla er drevet av FDFK – som betyr Føderasjonen Den Frie Klode. Det er en organisasjon som tar seg av all jordas kontakt med andre intelligente vesener i universet. Og ikke minst – de må trå til hvis jorda er i fare.

Dermed blir Kjell til stuntpiloten Trash Bazooka som er med og redder jorda stadig vekk. Han har dessuten en del venner blant stuntpilotene – Max Krigshue, Cheroki Pyton, Ninja Headon og ikke minst Blu Puma, som er innmari søt!

De fem bøkene i serien heter:

En helt blir til (2000)
Den dødelige armada (2001)
Med jorda som innsats (2002)
I aller siste sekund (2003)
Operasjon Slluttspill (2005)

Bøkene om Trash Bazooka kalles for cyberpunk. Det er en egen sjanger innenfor science fiction hvor det er mye action og teknikk. Jeg har virkelig kost meg med å finne på ord og uttrykk for alle mulige slags elektroniske dippedutter. Her har jeg brukt språket nærmest til å ”male med”. For jeg har lett etter og laget ord som jeg selv synes høres bra ut og som gir en følelse av noe som er skikkelig høytekno.

De to første bøkene i serien ble for øvrig kjøpt av et tysk forlag og utkom på tysk i 2003.

Tekstutdrag fra «En helt blir til. Første bok om Trash Bazooka».