Jon Ewo

Favoritter

Del på:

Jeg elsker noen byer: Berlin og Bergen står øverst på lista. Oslo er bare glad i fordi jeg kommer derfra. Men synes den er egentlig grådig stygg mange steder. Paris har en sånn deilig morgenfølelse – kaffe og en croissant på en utendørs kafe. Bologna er en middagsby. New York er en urolig natteby.

Jeg elsker film: Lord of the Rings – fordi det er et fantastisk eventyr. Terminator, Die Hard, Dødelig våpen, X-men, Hellboy, Batman – fordi skikkelig bra action også er skikkelig bra tidtrøyte. Lost, Sopranos, Deadwood, Breaking Bad, The Wire – som har gjort helt nye ting med hvordan tv – serier ser ut. Jeg elsker film fordi det gir meg flere ideer enn når jeg leser bøker. Hadde jeg stått på starten av en kunstnerisk karriere idag hadde jeg lagd film i stedet for å ha skrevet bøker.

Jeg elsker bøker: Jack Kerouac leser jeg hver gang den store uroen begynner å krype rundt i kroppen. Johan Harstad og Dag Solstad leser jeg fordi de skriver sånne rare og kule fortellinger. China Mieville er verdens beste fantasyforfatter. I den sjangeren finner du også Catherynne M.Valente – veldig bra og med et utrolig vakkert språk. Av forfattere for barn og ungdom liker jeg Ragnar Hovland, Reidar Kjelsen, Marit Kaldhol, Sverre Henmo, Ingunn Aamodt og Arne Svingen.

Jeg elsker mat: Lutefisk med absolutt alt tilbehør. Nybakt brød med så fersk leverpostei at den breker! Raspaball med fårekjøtt, vossakorv og kålrotstappe. Fish & chips – men den må spises i Storbritannia. Marsipan! Vaniljepudding med vaniljesaus. Søte appelsiner, mango og druer. Frokost/middag/kvelds – pluss alle småmåltidene mellom…

Jeg elsker livet og alle de rare tingene i det: Den tausen frokosten med varm kaffe. Alternativt – de ikke fullt så tause frokostene når datteren min skravler hull tvers gjennom huet mitt. Gåtur til skrivekontoret. Det å komme på en ny ide til en bok. Det å lukte på verden etter at det har regna. Det å komme hjem etter å ha gått i øsepøse-vær. Å stå opp til julimorgensol. Følelsen av helt reint sengetøy mot kroppen. Det å vite at du skal på scenen om bare noen sekunder. Smaken av ingefær. Noen som smiler til deg når du nesten hadde glemt hvordan det var.

Jeg elsker musikk også. Men det kan lese mer om under lenka «Musikk».