Jon Ewo

Om sampling

Del på:

Mange har lagt merke til at jeg i etterordene til ungdomsromanene mine om Adam, har brukt ordet «sampling». Jeg skal prøve å si litt om det.

Jeg tror ikke at en bok blir til i et vakuum. En forfatter som skriver en bok blir også påvirket av ting han har lest, filmer han har sett, noe han husker. I de fleste bøker velger man enten å stryke slike påvirkninger helt. Eller kanskje man skjuler dem godt.

I romanene om Adam valgte jeg å heller gjøre mange av disse påvirkningene tydelig. Jeg lot hver av de tre bøkene ha noe jeg kaller en litterær undertekst – en kjøl – hvor du kan finne endel likhetspunkter mellom noen klassiske romaner og min roman.

I «Sola er en feit gud» finner du Henrik Ibsens «Peer Gynt». I «Månen er en diger pudding» finner du «Don Quijote» av den spanske forfatteren Cervantes. Og i «Jorda er tøff & naken» bruker jeg den italienske forfatteren Dantes bok «Den guddommelige komedie».

Jeg brukte ordet «sampling» fordi jeg tror dette er et ord som unge folk skjønner. I hip-hop-musikken (og annen musikk) brukes sampling en del. Det betyr at over din egen rytmeseksjon, (eller kanskje like ofte som en del av din rytmeseksjon), legger du et kort musikkutdrag hentet fra en annen artist. Både fordi utdraget er skikkelig bra og fordi det kanskje passer veldig godt inn i den teksten du selv synger/rapper oppå. Musikkutdraget legger til en ny dimensjon til din egen musikk. Det tilfører det en ekstra mening. Hvor mye du velger å gjenta utdraget er jo opp til hva som funker i den låta du holder på å lage.

Det er det samme jeg prøver å oppnå med mine «samplinger». For den som vet litt om de bøkene jeg sampler fra, vil gjenkjenne kanskje figurer, scener, sitater, osv, som jeg har brukt litt fra. Det betyr at jeg trekker inn stoff fra andre bøker. Det går med andre ord noen slags forbindelseslinjer mellom mine romaner og disse klassiske verkene. Noe annet – noe utenfor bøkene mine – stråler inn i mine romaner – og stråler da også tilbake på Ibsen, Cervantes og Dante. Jeg har gjort det delvis også for å hente fra bøker som jeg selv synes er kule. Og kanskje dette også kan få noen andre til å lese dem. Hvem vet?

I tillegg til slike tydelige samplinger finnes det også et utall andre sitater, referanser og hentydinger. Men de synes jeg leserne skal klare å prøve å finne selv.

Jeg vet ikke, folkens – ble dette tydelig nok forklart?