Jon Ewo

Nakkeskudd

Del på:

De som har lest mine bøker om Adam («Sola er en feit gud», «Månen er en diger pudding» og «Sola er tøff & naken»), har sikkert fått med seg at foreldrene hans en gang spilte i et band som het Nakkeskudd. Jeg legger det fram i bøkene som om de var Norgesberømte. Men jeg kan her røpe at det en gang eksisterte et band som het Nakkeskudd. Men vi var langt ifra berømte. (For den som vil vite mer om min karriere som musiker, så kan jeg henvise til den linken under «Om forfatteren» som heter «Musikk».)

Da jeg hadde spilt og sunget i en del kjellerband som aldri syntes å ville komme seg ut av kjelleren, var det jeg ble lei. Det var da jeg tromma sammen noen av de folka jeg etterhvert hadde blitt kjent med og starta et prosjekt som jeg kalte «Nakkeskudd». Det var et studioprosjekt som ikke var ment å spille for et publikum.

Vi gikk i studio og hamra inn to låter som ble utgitt på kassett. Den første var ei låt av pønkgruppa Sex Pistols som opprinnelig het «God save the Queen». Jeg oversatte den og forandra teksten til norske forhold, og kalte den for «Gud bevare Kåre og Gro». (Det var den gangen de to store politiske motstanderne i Norge het Gro Harlem Brundtland og Kåre Willoch, for de som ikke tok den med en gang.) Den dreide seg om norsk rikspolitikk.

Låt nummer to var en egenkomponert sak som handla om bypolitikken i Oslo. Låta kalte jeg for «Gud bevare oss for Albert». (Albert Nordengen var den gangen ordfører i hovedstaden.) Hvis noen skulle komme over denne kassettutgivelsen, må den være gull verdt. For opplaget var mikrominimalt. Så se opp, musikksamlere!!

For den som er interessert så skriver jeg her inn et par vers av den første teksten slik den lød på originalen. Husk at den gjør seg dårligere på skjerm enn i lydutgaven.

OK. Here goes:
GUD BEVARE KÅRE OG GRO

Gud bevare Kåre og Gro
Og hele dette jævla landet
De har fått oss til å tro
At de har alle svara

Gud bevare Kåre og Gro
Dem er faen ikke mennesker
Det er ingen framtid
i Norges oljedrømmer
Ref: Bli ikke fortalt hva du vil
Bli ikke fortalt hva du trenger
Ingen framtid, ingen framtid
Ingen frantid for deg.

Gud bevare Kåre og Gro
Vi mener det for faen
Vi elsker våre politikere
Gud bevare oss

Og for den som er virkelig hardcore interessert så ligger det her to smakebiter fra kassetten vi spilte inn.

MUSIKKUTDRAG 1: Fra «Gud bevare Kåre og Gro» (MP3, 3 985 kB)
MUSIKKUTDRAG 2: Fra «Gud bevare oss for Albert» (MP3, 2 474 kB)