Jon Ewo

Leonardo da Vinci

Del på:

Jeg liker Leonardo.

Det er noe veldig spenstig og spennende ved ham. Som om han var et menneske fra nåtida som hadde havnet i feil tidsalder. Det er sånn jeg ser på ham – som en fyr som hadde oppfunnet tidsmaskinen – hadde dessverre stilt inn kontrollene og knappene feil – og derved havnet han i en mørk fortid. En fortid hvor mye av det han kunne og skjønte og oppfant ikke passet inn.

Derfor ble han en mann full av hemmeligheter. Og jeg ser for meg at han inni seg lo av menneskene og deres overtro. At han var en fyr med en god dose humor. Jeg har dessuten alltid hatt lyst til å skrive om geniale og småsprø oppfinnere. Dermed ble bøkene om den geniale oppfinneren og hans minst like geniale assistent, Petra Propp, til.

Den første boka ble til i flere stadier. Først tenkte jeg at dette måtte være en bildebok for små barn. Og laget et utkast. Men skjønte at det ikke passet.

Så trodde jeg at det måtte bli en lettlesbok, på samme størrelse som en av bøkene mine om Otto Monster. Men skjønte at det heller ikke passet. Det var for mye å si og skrive om denne Leonardo-fyren og Petra.

Dermed ble det en hel roman ut av det. Den het ”En stor, farlig hund og to geniale oppfinnere” og ble utgitt i 2002.

Men jeg var fremdeles ikke ferdig med Leonardo. Jeg var nødt til å skrive noen flere bøker om ham. Nummer to het ”Kometer eller skjærlighet. En fortelling som ikke klarer å bestemme seg.” og ble utgitt i 2003.

For ikke bare liker jeg å skrive om oppfinnere. Jeg synes også kjærligheten er fin å skrive om. Derfor tenkte jeg at Petra måtte forelske seg. Og at kjærligheten måtte utsettes for en stor trussel. Og så skulle boken handle om – blant annet – om det er skjærligheten eller truslene som skal bestemme her i livet.

Og så kom «Den store røde knappen» hvor dronningen trenger hjelp fra Leonardo og Petra. For da slottet ble pusset opp fant man et rom med en stor rød knapp. Og et skilt hvor det står: Må bare trykkes på i ytterste nødsfall». Og dronningen er livredd for at kongen kommer til å trykke på den. Og hvilke katastrofer kan ikke skje da?

De to første bøkene ble illustrert av Reidar Kjelsen.