Det er mange som mailer og spør meg om tips og råd. Det er haugevis av greier jeg kunne ha nevnt. Her er bare noen få.
1. Du må være skikkelig sta. Det er sjelden at den første redaktøren, det første bladet, det første forlaget du viser en tekst til, liker det de leser av deg. Du kommer til å få sakene dine i retur. Det heter å bli refusert. Det er lov å være sur/forbanna/si noen ord som er så schtøgge at veggene blir svarte. Men send deretter teksten din til en ny redaktør/blad/forlag. Du må tro på at du er god nok. Du må tro at det et eller annet sted der ute finnes noen som liker det du gjør. Du må VILLE bli forfatter.
2. Ikke vær redd for kritikk. Saklig kritikk fra en person du stoler på, er det beste som kan skje deg. Da har du muligheten til å lære noe. Du kan faktisk risikere å bli en enda flinkere forfatter.
3. Skriv om noe du vet litt om. Hvis du skal lage en handling fra Italia og aldri har vært i Italia eller lest om Italia, så kommer det til å bli feil. Hvis du skal skrive om kjærlighet og ikke vet hva det, kanskje aldri har vært glad i noen, kommer du til å slite. Det betyr ikke at du må kjenne til alt du skal skrive om. Skriv gjerne fantasy – men la for eksempel hovedpersonen ha noen egenskaper som du kjenner – enten fra deg selv eller andre. Bruk gjerne noen du kjenner som modell for det personene dine.
4. Ideer kommer fra alle mulige steder. Du hører noe på bussen. Du ser noe på tv. Du leser noe i ei bok. Du opplever noe i skolegården. Ideer kommer susende inn fra alle kanter og det gjelder igrunnen bare å lære seg å plukke de beste av dem.
5. Ikke vent på inspirasjon. Da kommer du aldri til å skrive noe.
6. Prøv å skrive litt hver dag. Den jevne rytmen gjør at det blir lettere for deg å skrive enn hvis du bare tar et såkalt «skippertak» innimellom.
7. Bli ikke fortvila fordi du synes alt er skrevet fra før. Det er alltid mulig å finne nye historier der ute. Og folk vil gjerne høre en gammel historie med en ny eller moderne vri – bare den er godt fortalt.