Jon Ewo

1920

Del på:

1920_omslagstor

Jeg liker fortellinger hvor forfatteren sier: «Hva om verdenshistorien hadde blitt helt annerledes» – «Hva om Tyskland vant krigen?» «Hva om Norge ikke hadde funnet olje i Nordsjøen?» «Hva om …»

Den nye romanen min – «1920» – handler om et sånt annerledes Norge.

For hva om unionen med Sverige ikke ble oppløst i 1905? Hva om svenskene knuste det norske opprøret? Grunnen til at de ikke slapp oss ut av unionen var at de visste at det fantes olje i Nordsjøen. I 1920, seksten år senere, holder Sverige Norge fast i et knallhardt grep. Hovedpersonen min i boka heter Håkon Lie og driver med boksing på fritida for å tjene penger. Med penger kan han nemlig hjelpe søsteren sin. Hun er nemlig arrestert og sitter på Akershus Festning som en av hundrevis av andre politiske fanger. Men Håkons plan slår grusomt feil. Han arresteres og dømmes til ti år straffearbeid på installasjonene i Nordsjøen. Det er det samme som å få en dødsdom…

Jeg prøver å gi deg som leser endel overraskelser og noen sjokk underveis. Håkon Lie skal settes på mange prøver før vi kommer fram til siste side. Jeg ville prøve å skrive om en ung fyr som havner i store problemer fordi han vil hjelpe familien sin. For ham er familien det aller viktigste og da blir politikk og motstand mot regimet bare tomme ord.

Ikke minst liker jeg å få deg til å tenke selv. Kanskje du kan dikte videre på storyen? Hvordan ville et sånt Norge i union med Sverige sett ut? Hvordan ville det være å bo i et sånt Norge?

Her skal leseren virkelig få sjansen til det. For «1920» er bare første bindet i en serie på tre bøker. Men dette er ingen fortsettelsesfortelling over tre bind. I stedet er det en serie med tre veldig forskjellige utgaver av Norge. Et land hvor utviklingen ble helt annerledes enn det vi kjenner. Et land hvor tenåringer kommer i skikkelig skvis og må overleve en del knockouts og mageslag.