Jon Ewo

Respekt & Noia

Del på:

Jeg har utgitt to korte ungdomsbøker på Mangschou Forlag. «Respekt» og «Noia».

«Respekt» kom i 2012. Den handler om to kriminelle brødre som forteller hver sin historie. Begge lever på samfunnets skyggeside. Det starter med storebroen Kim som er lei av å bli herset med av mafiabossen som han kaller Bignose. Han vil ta et oppgjør med ham. Noe som får blodige konsekvenser. I den andre fortellingen møter vi en lillebror som tidlig har lært seg gatas harde regler, og som etter storebrorens fall – er opptatt av å sette seg i respekt …

Når jeg skrev dette ble jeg inspirert av gangsterrapperen Notorius B.I.G. Det er rått og det er nådeløst. Jeg prøvde å skrive det litt sånn som en rapper ville ha gjort det. Jeg har eksperimentert med rytmer og rim – både enderim og forstavelsesrim. Og det rare var at veldig mange journalister skrev om boka, eller intervjuet meg. Jeg hadde selv tenkt at den ville vekke noen oppmerksomhet. Men det er tydelig at Notorious B.I.G. fremdeles er noe som vekker folk. Og det er lett å skjønne når man hører ham selv rappe. Sjekk ham gjerne ut på youtube og/eller spotify. Og helst mens du leser boka mi.

«Noia» kom i 2013. Den handlet om de to kompisene Kick og Tom. De jobber som mekanikerlærlinger på verkstedet til en tvilsom fyr som kalles Apache. Han driver blant annet med slakting av biler. Dvs at du tar stjålne biler og hugger dem opp til deler og selger dem. En morgen når de kommer som de første på verkstedet finner de en luksusbil med masse penger i bagasjen. Penger som de regner med må være stjålne. De ser sjansen til å starte et nytt og fetere liv. Derfor rapper de pengene og stikker.

Problemet er bare at pengene tilhører Apache. Han kunne de sikkert ha stukket lett ifra. Men Apache har en bror som jobber som torpedo – Transit. Og Transit akter ikke å la to unge drittunger stikke av med pengene. Transit bryr seg heller ikke om hvilke midler som trengs for å gjøre jobben. Eller hvilke liv som må tas…

Bøkene har kommet ut i Skumringserien hvor du finner frittstående lettleste og intense spenningsfortellinger for ungdom.