Jon Ewo

Å LEKE MED HISTORIEN

Del på:

Dette er en lek med det å fortelle historier. Samtidig som jeg snakker om skriving med utgangspunkt i en serie på tre bøker som leker med norsk historie. Det er ikke en fortsettelsesserie. Men hvert bind har til felles at det forandrer på historien slik vi kjenner den og lager dystopier fra alternative utgaver av Norge – land som ikke likner det Norge vi kjenner godt. Midt oppi dette finnes det ungdom som havner i store problemer fordi de ikke vil tilpasse seg.
I «1920» er det historiske bakteppet at unionen med Sverige ikke ble oppløst i 1905. Svenskene holder i stedet landet vårt i et jerngrep. Håkon er 16 år og kommer fra en familie ødelagt av politikk. Men underveis må han gjøre vanskelige valg.
I «1957» er Norge styrt av nazisten Heinrich Himmler og SS. Han har prøvd å skape den perfekte raserene stat. Men hovedpersonen Monika har begynt å tvile på om det er riktig at mennesker skal sorteres genetisk. Ikke minst er hun i tvil om at hun skal gifte seg med den mannen Himmler har plukket ut til henne. Hun har nemlig forelsket seg i en annen mann som motarbeider regimet.

I «1992» er det bare 2-3 år siden Sovjet trakk seg ut av Norge. Norge er et klassesamfunn hvor noen få eier alt og de andre ingenting. Søskenparet Irina og Karl skal frakte en mappe med dokumenter fra hjembyen sin, Narvik, til hovedstaden, Stavanger. dette er dokumenter som avslører at ministeren for Nordområdene har begått store forbrytelser mot menneskeheten. De blir forfulgt gjennom et Norge på randen av borgerkrig.
Jeg snakker om det å skrive, om å leke med historien og bruke fantasien sin. Ikke minst inviterer jeg publikum med på å dikte flere bind i serien – hvordan ville et bok som het «2025» sett ut? Hvor ofte er det ikke slik at bare små ting forandrer verdenshistorien helt. I løpet av skoletimen har jeg og elevene kanskje diktet fram grunnlaget for en helt ny roman?
Varer en skoletime. Passer for 9.-10.klasse og videregående.