CLINE, ERNEST – READY PLAYER ONE
De gode folka på Outland hadde satt denne i «anbefalt-hylla». Så jeg gjorde et dristig valg – trodde jeg – og kjøpte den.
Det har jeg ikke angret på! Dette var en kjempemorsom og kjempekul bok! Jeg har det ikke med å klatre i gardinene av glede. Men jeg gjør det denne gangen.
Handlingen foregår i 2044. Kloden er forsøplet og delvis ødelagt. Tidenes største data- og spillguru, James Halliday, er død og har etterlatt seg den virtuelle verden OASIS, en utrolig avansert utgave av internett. I og med at Halliday var en einstøing, uten arvinger, bestemte han at den som løste de tre gåtene og oppgavene som fulgte ville arve hele sulamitten. En dataverden verdt billoner.
18-åringen og nerden Wade er blant de mange millionene som prøver å løse gåtene. Og plutselig klarer han å komme seg forbi det første av de tre hindrene. Tett fulgt av Art3mis, som er en like nerdete og smart jente. Ei jente han forelsker seg dypt og bånnsolid i.
Men et multimillion-selskap som heter IOI prøver å drepe ham. De ønsker nemlig full kontroll over OASIS – fordi det vil gi dem tilnærmet kontroll over den virkelige verden også. De vil bli kvitt brysomme konkurrenter.
Som gammel pønker er ikke jeg noen stor tilhenger av 80-tallet. Men det var Halliday (og antakelig også forfatteren selv). Gåtene og de virtuelle kulissene Wade og de andre beveger seg i, er alle relatert til 80-tallet. Boka er nærmest et lite, eksklusivt oppslagsverk for de som digger Rush og andre musikkgiganter fra den tiden – «Men without hats» og «Billy Idol». Datidens dataspill – av typen «Black Tiger» og «Pac-Man». Den som trenger komplette lister over hvilke kulturelle referanser som finnes i romanen kan finne det på wikipedia. Boka handler om nerder og er et funn for de nerder som ønsker å fordype seg i detaljer.
Men hva er det så som beveger en gammel pønker her?
Jo, det er simpelthen fortellergleden dette er skrevet med. Du merker en forfatter som har det hysterisk morsomt og som klarer å formidle sitt engasjement i teksten. Sånn at selv en fyr som meg som ikke liker «Joe’s garage» av Zappa kan få lyst til å spille den. Som kan få meg, som ikke bryr seg om tv-shows som «Family ties», kan få lyst til å se det. Som gjør at jeg som aldri likte filmen «Howard the duck» faktisk vurderer alvorlig på om jeg ikke bør sjekke den en gang til.
Dessuten er det spennende.
Dette er en ekte pageturner.
Mange tror at det å skrive spennende er det enkleste man kan gjøre. Men det er faktisk et eget talent som kreves for å få til det. Og Cline har det som trengs.
Så vidt jeg vet er boka lansert som en voksenbok. Men dette er det mange ungdommer som ville elsket å lese. Den har det overskuddet og energien som funker innmari bra i en ungdomsbok. Så om du ikke vil lese den selv, så kjøp den gjerne til tenåringen din. Helst da en tenåring som liker spill!
For øvrig er Clines personlighet og website et funn i seg selv. Sjekk gjerne hans standup- eller poetry-slam-monologer! «The geek wants out» for eksempel: http://www.ernestcline.com/spokenword/gwo.htm
Tanken min var å starte denne omtalen med å be norske forleggere om å kaste seg over denne godbiten og få den ut til folket. Men så viser det seg at det vesle, norske forlaget Vendetta utga denne boka allerede i fjor. (Noe som vel sier noe om hvor godt informert jeg er om den norske bokhøsten…)
Hvilket gjør at planen min er å bringe et intervju med Vendetta i neste innlegg her på bloggen.
Men inntil videre er min oppfordring: «CLINE FÅR 80-TALLET TIL Å RULE. KJØP DENNE SPENNENDE BOKA!»
UTGIVELSESÅR: 2011
FORFATTERS NASJONALITET: Amerikaner
FORFATTERENS HJEMMESIDE:
WIKIPEDIAARTIKLER OM FORFATTER OG BOK:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ernest_Cline
http://en.wikipedia.org/wiki/Ready_Player_One
INTERVJUER MED FORFATTEREN
http://www.youtube.com/watch?v=CenU2DP4hfg
http://www.youtube.com/watch?v=AiVm9Zhx-dQ