Del på:

PRATCHETT, TERRY – THE WORLD OF POO

Geoffrey besøker bestemor. Og blir en samler. Men han samler ikke på frimerker, mynter eller autografer. Han samler på bæsj fra alle mulige dyr og får hjelp av velvillig innstilte voksne i husholdningen eller nabolaget med å finne sjeldne dyrebæsjer. Geoffrey lager sitt eget bæsjemuseum.

Terry Pratchett er en produktiv mann. Blant annet har han skrevet 39 bøker i Discworld-serien. Og i bok nummer 39, «Snuff», møter sønnen til Sam Vines sin yndlingsforfatter på Discworld, Felicity Beedles. Han er nemlig en stor fan av boka hennes «The World of poo».

Dette er som man skjønner meta-fiksjon. Dette er altså selve den boka som omtales en rekke ganger i «Snuff» og som setter Sams sønn i gang med å samle på bæsj. Dette høres kanskje innviklet ut, men det er i grunnen ganske enkelt. («Snuff» ble omtalt i mitt forrige blogginnlegg.)

Boka selv er flott utstyrt og et eksempel på at av og til er den fysiske boka vakrere enn lesebrett-utgaven. Forlaget har kostet på en etterlikning av viktoriansk bokutstyr med hensyn til innbinding, forsats, baksats og papir. Det er riktig så lekkert.

Boka er tilsynelatende for barn. Og noen barn vil kanskje synes at dette er morsomt. Men jeg tror at tempoet her er for langsommelig og humoren litt for bakoverlent og passé. Forfatteren skriver heldigvis at det er en bok for alle aldre. Og jeg tror nok heller at dette blir et samlereksemplar for de ihuga fans av Discworld. En pussig liten sak som det tar deg en time å lese. Du småhumrer deg gjennom den, men ikke mer.

Jeg ser at mange lesere som har skrevet reviews om den på Amazon roser den opp i skyene. Men jeg kan ikke helt slutte meg til dette. Jeg lander nok mer på en grei firer.

Pratchett var morsommere før. Nå har Pratchett vært syk en lengre stund og det påvirker sikkert deler av det litterære talentet hans. Men boka er jo greit nok skrevet. Det er humoren som glipper.

Men på tross av alt dette så er det en søt bok.

UTGIVELSESÅR: 2012

FORFATTERS NASJONALITET: Britisk

FORFATTERENS HJEMMESIDE:

http://www.terrypratchett.co.uk/

WIKIPEDIAARTIKLER OM FORFATTER, BOK OG SERIE:

http://en.wikipedia.org/wiki/Sir_Terry_Pratchett

http://en.wikipedia.org/wiki/Discworld

http://en.wikipedia.org/wiki/The_World_of_Poo_(Discworld_novel)