Del på:

MIÉVILLE, CHINA – KING RAT

Faren til Saul er myrdet. Og det er meningen at Saul skal få skylden og sone for drapet. Mens han sitter i cella får han uventet besøk. Den ukjente er King Rat. Og Saul velger å bli med ham mens King Rat smugler ham ut av politiets klør – rett under nesa på dem – når de egentlig burde oppdaget. Det er magisk og mystisk og King Rat er ikke noen hvem som helst.

Saul er selv halvt rotte fordi mora hans er King Rats søster og selv rotte. Saul har også arvet rottenes helt spesielle evner. De vil han trenge siden selveste Rottefangeren er på jakt etter dem. De trenger allierte og finner det – hos edderkoppene og fuglene.

Når jeg leser denne første boka av Miéville er det ikke så mye som minner om den svært så avanserte litterære stilen fra «Perdido Street Station» som ble den neste boka hans. Det er i grunnen umulig å gjenkjenne det litterære fingeravtrykket. Det kan hende at dersom jeg hadde lest Perdido først, hadde jeg kanskje blitt skuffet? Men dette var den første boka jeg leste av ham i sin tid. Og jeg fant den fantastisk. Derfor tenkte jeg at det kunne vært bra å gjøre andre mulige lesere oppmerksom på denne boka.

Men jeg tror at Miéville muligens var influert av Neil Gaiman. Noe med settingen – dette quirky Londonske landskapet. Noe med den britiske fantasy-tradisjonen. Gaimans «Neverwhere» hadde jo utkommet bare to år før denne boka. Jeg vet i grunnen ikke om Miéville hadde Gaiman i tankene eller om han bare skrev seg inn i en tradisjon. De andre bøkene hans likner jo ikke på denne første boka.

Men uansett så vil den som liker Gaiman ha stor glede av King Rat. Den har dette spennende, rare, sense-of-wonderske, britiske preget som vi anglofile elsker. Og den burde være noe for norske forleggere som vil utgi noe for unge voksne. Kom igjen, folkens. Sjekk denne romanen!

UTGIVELSESÅR: 1998

FORFATTERS NASJONALITET: Britisk

FORFATTERENS HJEMMESIDE:

Fant ikke noen hjemmeside. Dette er til bloggen hans:

http://chinamieville.net/

 

WIKIPEDIAARTIKKEL OM FORFATTER OG BOK:

http://en.wikipedia.org/wiki/China_Mi%C3%A9ville

http://en.wikipedia.org/wiki/King_Rat_(1998_novel)

 

INTERVJUER MED FORFATTEREN

http://www.youtube.com/watch?v=CNTzgAbtPxQ