Del på:

NESS, PATRICK – A MONSTER CALLS

Conor er 13 år og drømmer det samme marerittet om og om igjen. Et monster av tre og blader står utenfor vinduet på rommet hans og truer med å ta ham. Men Conor nekter å bli redd. Monsteret er jo bare en drøm. Han er ikke virkelig og kan ikke røre ham.

Mora er kreftsyk og viser seg å være dårligere enn de trodde. Bestemor kommer og henter Conor og han må bo hos henne til mor blir frisk igjen.

Men monsteret følger etter ham. Krever noe av ham. Krever å få fortelle ham noen historier og en sannhet. Sakte blir Conor presset til noe han ikke hadde ventet seg.

Jeg kan ikke røpe så mye mer uten å avsløre vesentlige deler av plottet. Jeg har kalt boka uventet. I det legger jeg for det første at bokomslaget ikke innbød til nærmere bekjentskap. Det er laget av samme illustratør som tegningene inni. Men selve omslaget ser mørkt og trist og litt gammeldags ut. Liksom litt sånn «spøkelseshistorier fra 1800-tallet»-aktig ut. Jeg mistet lysten umiddelbart jeg så det, og det er bare tilfeldigheter som gjorde at jeg plukket den opp igjen og leste den. Likevel vil jeg tro at flere lesere stusser litt når de ser innpakningen av denne romanen.

Men innimellom permene finnes det en fantastisk fortelling. Den er også uventet fordi det jeg forventer skal bli plot-utviklingen blir annerledes enn jeg hadde trodd. For forfatteren kjører i starten på med en del gamle fortellingsklisjeer som gjør at jeg forventer meg et ordinært litterært pliktløp – en formelfortelling som er meget opplagt.

Men så viser det seg at dette en helt fantastisk fortelling om en gutt som strir med digre greier og som må lære å overleve. Og at det ikke går som man tror.

Slutten på boka er helt nervepirrende forferdelig grusom hårreisende bra. Jeg har sjelden lest an sånn pang-slutt på en roman.

Romanen var for øvrig pitchet inn til forlaget av den britiske forfatteren Siobhan Dowd. Men hun døde av brystkreft i 2007 og klarte ikke å få skrevet boka. Patrick Ness hadde samme redaktør som henne og ble spurt om han ville bruke plottet/ideen og skrive den faktiske teksten. Det gjorde han heldigvis og den har vunnet en rekke priser og blitt oversatt til flere språk. Blant annet norsk.

 

UTGIVELSESÅR: 2011

FORFATTERS NASJONALITET: Født i USA, bosatt i London

FORFATTERENS HJEMMESIDE:

http://www.patrickness.com/

 

WIKIPEDIAARTIKKEL OM FORFATTER OG BOK:

http://en.wikipedia.org/wiki/Patrick_Ness

http://en.wikipedia.org/wiki/A_Monster_Calls

 

INTERVJUER MED FORFATTEREN

http://www.youtube.com/watch?v=6n89WeRz3es