Del på:

JEFFREY THOMAS – MONSTROCITY

Romanen starter friskt med at hovedpersonen, Christopher Ruby, dreper Mr. Dove. Og så kommer det fram at han også har drept kjæresten sin, Gaby. Hvordan havnet han nå her?

Og dermed rulles handlingen litt tilbake i tid. Han var nemlig sammen med denne nydelige jenta, Gaby. Og hun hadde hørt at dersom man hadde et åttekantet rom kunne man tenne et lys i hvert av de åtte hjørnene og påkalle en demon. Ruby lot henne gjøre det, men tilsynelatende skjedde det ikke noe.

Ikke før dagen etter – da var Gaby så ”annerledes”. Og derfra forandret hun seg helt.

Christopher skjønner at hun har fordypet seg i boka ”Necronomicon” og oppsøker antikvariatet til Mr. Dove for å få vite mer om den. Og Mr. Dove er meget meget interessert i dette verket. Han får Gabys telefonnummer og Ruby får etter hvert vite at de to har hatt kontakt og at Gaby simpelthen ga den verdifulle boka til Mr. Dove.

Derfra ruller historien i gang med et svartere og mer dystert forløp enn jeg ville ha gjettet i utgangspunktet. Men så har jeg heller ikke lest noe av Jeffrey Thomas fra før. Jeg ante ikke at Punktown er en kjempeby som han har plassert flere av bøkene sine i. En by som farger fortellingene – ofte i nattsvarte og blodrøde nyanser.

Jeg liker den brutaliteten og kynismen som gjennomsyrer denne romanen. Det tilfører storyen en egen avskyelig tone som gjør at dette vel havner innunder horror eller dystopisk SF.

Selve hovedpersonen er kanskje ikke den som forfatteren har beskrevet best. Men han er utrolig god på å få fram alle bi-personene. Han er fantastisk flink på å mane fram scener og steder. Jeg tror på Punktown. Jeg ser byen for meg. Den har en ene filmatisk karakter – kan minne meg om Blade Runner. Dette minner mye om film noir – og man kan for sitt indre øye mane opp en verden filmet i svart, gult, sepia.

Forfatteren har et nikk til sine forgjengere i horrorbransjen. Necronomicon skal være forfattet av araberen Abdul Alhazred, og er en ”oppfinnelse” av den amerikanske forfatteren H.P.Lovecraft. Den ble nevnt første gang i en novelle som ble utgitt i 1924. Og akkurat som i Lovecrafts tekster så blir også Gaby besatt og ødelagt etter å ha satt til livs boka.

Kritikerne har sagt at Punktown-bøkene til Thomas faktisk er et tidlig eksempel på sjangeren ”New Weird”. Det er nok grunnen til at intervjuet med Thomas som jeg har en link til under her er gjort av nettopp Jeff Vandermeer, som jo er en forfatterne innenfor denne sjangeren. Punktown dukker da også opp i noen noveller han skrev i 1980, så han er tidlig ute med å mikse sjangere.

Boka var for øvrig nominert til Bram Stoker Award.

UTGIVELSESÅR: 2003

FORFATTERS NASJONALITET: USA

FORFATTERENS HJEMMESIDE:

http://www.jeffreyethomas.com/

WIKIPEDIAARTIKLER OM FORFATTEREN:

http://en.wikipedia.org/wiki/Jeffrey_Thomas_(writer)

INTERVJUER MED FORFATTEREN:

http://www.infinityplus.co.uk/nonfiction/intjthom.htm