Del på:

BUJOLD, LOIS McMASTER – SHARDS OF HONOR / BARRAYAR

 

Det er sjelden jeg anbefaler såpass gamle bøker som dette. Men nå har i disse dager et nytt bind i Vorkosigan-sagaen blitt utgitt. Derfor hoppet jeg bakover i tid og startet med begynnelsen. Dette er bind 1 og 2 (ifølge forfatteren selv) i serien. De utkom i henholdsvis 1986 og 1991.

I noe av denne kommende omtalen ligger det nå avsløringer av handlingen. Dette er altså en spoiler-alert!!!! For deg som ikke vil vite alt, hopp over den passasjen som nå er kursivert og gå lenger ned på siden.

Bind 1 – Shards of honor – handler om Cordelia Naismith som er kaptein på et romskip. Hun kommer fra Beta Colony som er en relativt liberal, til tider sosialistisk orientert sivilisasjon. Hun tas til fange av en annen skipskapten som heter Aral Vorkosigan. Han kommer fra Barrayar som er et mer føydalt og autoritært regime. Ikke dårlig gjettet av oss som har lest noen bøker så starter det med at disse to meget forskjellige menneskene starter med å mislike hverandre, og ender med å gifte seg.

De to første bøkene i serien er egentlig en prequel til hoveddelen av serien. For hovedpersonen i serien er knapt til stede før i bind 2.

Spoiler-alert = slutt.

Jeg fikk serien anbefalt på FB-gruppa Fabelprosaikerne av Thomas Breivik. Hvis jeg husker ham rett skrev han at den var meget vanedannende og ville koste meg en god slump penger. Og dette hadde herr Breivik helt rett i. Jeg har hittil kjøpt fire bind i serien.

Det er noe fascinerende med en forfatter som klarer å holde liv i en serie enda lenger enn jeg selv har skrevet bøker. Å holde det gående med Vorkosigan-folka og andre serier eller enkeltstående romaner i nesten 30 år og fremdeles ha en haug dedikerte lesere er jo en prestasjon.

Men hvordan klarer hun det? Tja, si det. Serien har jo ikke egentlig dype personskildringer. Det er av og til tett på en underholdningsserie. Jeg sliter også med at mange av de barrayarerne som omtales har et navn som starter med prefikset ”Vor” – som et tegn på deres høye byrd. Og det blir en god del av dem – Vorkosigan, Vordarian, Vorrutyer, Vorbarra – osv. Så ha notatblokka klar!

Men så er det likevel mer dybde i dette. Bujold skjuler dette noe med sin fine skrivemåte, men lurer altså inn et vell av teknisk, sosial og vitenskapelig info. Det ligger et stort tankearbeide bak en del av dette.

Det første bindet kan du også lese som en fortelling om hvordan to tankemåter møtes, bryner seg på hverandre og ut av dette kommer det noe nytt. Bujolds evne til å skildre relasjoner, etikette, skikker osv blir et fascinerende underlag med sosialantropologi. Jeg har nå lest til bind 3 og for den som ikke er så glad i svingom-og-hei i rommet, så kan jeg røpe såpass at noen av bøkene foregår i rommet og andre på diverse planeter.

Er dette space-opera? Jeg kvier meg litt for å si det, for det er ikke egentlig florlett underholdning. Samtidig som det er spennende og medrivende. Det var også en fordel at forfatteren selv hadde et etterord hvor hun kommenterer serien og har et forslag til rekkefølgen de skal leses i.

Så jeg må få takk for fin leseropplevelse og så får vi se om jeg skal kanskje skal kjøpe bind 5 og 6 snart….

 

UTGIVELSESÅR: 1986 & 1991

FORFATTERS NASJONALITET: USA

FORFATTERENS HJEMMESIDE:

http://www.dendarii.com/

 

WIKIPEDIAARTIKLER OM FORFATTER, SERIEN OG BØKENE:

http://en.wikipedia.org/wiki/Lois_McMaster_Bujold

http://en.wikipedia.org/wiki/Lois_McMaster_Bujold#Vorkosigan_Saga

http://en.wikipedia.org/wiki/Shards_of_Honor

http://en.wikipedia.org/wiki/Barrayar

 

INTERVJUER MED FORFATTEREN

http://www.youtube.com/watch?v=oLAeYQM9a3Q