Del på:

KIERNAN, CAITLIN R. – MURDER OF ANGELS

 

Forholdet mellom de to kvinnene Niki Ky og Daria Parker er på vei til å kjølne. Niki har store personlige problemer, mens Daria har sin musikkarriere å tenke på – pluss at hun drikker for mye.

Niki finner ut at hun må tilbake til åstedet for grusomheter som skjedde ti år før. Ingen av personene i boka har håndtert det som en gang skjedde veldig bra. Tvert imot har det slitt på dem. Niki vil dra tilbake for å ordne opp. Hun får hjelp av husets vaktmester/hjelper/assistent (whatever) til å komme seg dit.

I fortellingen flettes også Nikis tidligere elskede, Spyder Baxter, inn. Og Niki opplever hallusinasjoner hvor en død Spyder opptrer.

Handlingen hopper mellom den virkelige verden, og en helvetets underverden hvor man må blant annet krysse «Dog’s Bridge», en grusom konstruksjon som er laget av knokler.

Jeg ser at noen anmeldere kaller Kiernan for horror-forfatter. Jeg tror til og med jeg brukte den betegnelsen i et tidligere blogginnlegg om henne. Men nå vet jeg at Kiernan hater den betegnelsen, fordi den bare gir en veldig dårlig merkelapp av hva dette dreier seg om. Så jeg får bare krype litt og be om unnskyldning her. I denne boka er det i alle fall relasjoner som strekkes til bristepunktet og om hva kjærligheten tåler. Hvordan takler vi det som møter oss i livet? Tar vi ansvaret for våre egne handlinger? Osv.

Man kan selvsagt godt lese dette som splatter og uhygge, men mister da vesentlige ting av bokas egentlige fortelling. Kiernan har et spennende og flott språk. Bare sjekk for eksempel her: “On past the scurry and endless, breaking dreams of Manhattan, north and east past all the sour rivers and the industrial tatters of Greenwich and Bridgeport, and as the miles and towns slip by, there are still hints of the world before. Dull and brittle hints left unshattered by The Fall, The Fall before The Fall, but he can see them, sure, the tall, pale man that the dark children haven’t found a name for, or they know all his names but are too afraid to ever say them aloud.”

Jeg oppdaget litt for seint at boka faktisk er en sequel til debutromanen til Kiernan – boka “Silk”. Den har jeg ikke lest. Og hadde jeg visst det på forhånd hadde jeg neppe lest denne. For når forlaget skriver at den kan leses for seg selv, så synes jeg ofte at det ikke stemmer. Men i dette tilfellet går det helt utmerket. Det som er nødvendig å vite fra «Silk» blir tatt i noen tilbakeblikk og det oppleves som uproblematisk.

Og hadde jeg ikke lest den hadde jeg gått glipp av en meget god roman!

 

UTGIVELSESÅR: 2004

FORFATTERS NASJONALITET: Født i Dublin, Irland og bosatt i USA.

FORFATTERENS HJEMMESIDE:

http://www.caitlinrkiernan.com/

 

WIKIPEDIAARTIKKEL OM FORFATTER OG BOK:

http://en.wikipedia.org/wiki/Caitl%C3%ADn_R._Kiernan

 

INTERVJUER MED FORFATTEREN

http://www.youtube.com/watch?v=ujzUzQ0yAIQ

http://www.bookslut.com/features/2004_11_003472.php