Del på:

NOVIK, NAOMI – HIS MAJESTY’S DRAGON

Denne leseren elsker drager!

Umiddelbart framstår de som skumle og farlige dyr. Men for meg har de alltid vært mer fascinerende enn skremmende. Digre øgler som kan fly og som kan sprute ild. Det eneste som gjorde at jeg likte Eragon var denne ideen om å styre og ri sin egen drage. Men bortsett fra det er Eragon, etter min mening, noe som ikke helt klarer å leve opp til den populariteten den fikk.

Men Noviks roman – som havner i sjangeren alternativ historie – gir oss en helt annen innfallsvinkel på drager. Handlingen er plassert i en alternativ utgave av Napoleonskrigene hvor både Frankrike og England i tillegg til andre våpen også besitter drager. Ved en tilfeldighet blir Will Laurence, som egentlig er en marineoffiser, føreren for dragen Temeraire i 1805. Det skjer etter kapringen av det franske fartøyet Amitie. Et dragegg er klar for klekking og på tross av at Will forsøker å finne en annen dragefører, velger dragen ham.

Det er ikke enkelt å bli godtatt blant de andre drageførerne når man ikke har utdannelsen og treningen. Eller å bli akseptert av dragene i de britiske styrkene. Og kampen med franske førere og drager blir kjapt blodig alvor.

Det må her legges til at drager i Noviks bøker er intelligente, resonnerende vesener med tale og følelser. Og de har alle forskjellige personligheter. Will og Temeraire fører mange pussige og dypsindige samtaler i løpet av boka.

Dette er strålende underholdning. Jeg har jo brukt sammenlikningen mellom Hornblower på enkelte andre bøker på denne bloggen. Men i dette tilfellet blir det veldig Hornblower-aktig nettopp på grunn av Napoleonskrigen.

Man merker også at forfatteren har det innmari morsomt når hun skriver. Hun maner fram masse fine og spennende scener og det er sjelden at lesingen av ei bok fyker unna sånn som her.

Boka vant en Compton Crook Award og ble nominert til en Hugo, som den dessverre ikke fikk.

Planene er å avslutte serien etter 9 bind, hvorav det hittil er kommet 7. «His Majesty’s dragon» er det første bindet i serien.

Hvis noen av mine lesere har en drage til salgs så er det bare å ta kontakt. Jeg er helt overbevist om at jeg vil ha min egen Temeraire etter å ha lest denne romanen!

 

UTGIVELSESÅR: 2006

FORFATTERS NASJONALITET: USA

FORFATTERENS HJEMMESIDE:

http://www.temeraire.org/

WIKIPEDIAARTIKKEL OM FORFATTER OG BOK:

http://en.wikipedia.org/wiki/Naomi_Novik

http://en.wikipedia.org/wiki/His_Majesty%27s_Dragon

INTERVJUER MED FORFATTEREN

http://www.youtube.com/watch?v=T-ztgl-rAmc

http://www.youtube.com/watch?v=OL5UA-WgnOY&feature=relmfu

http://www.youtube.com/watch?v=nqbV3S2FniE&feature=relmfu