Del på:

CAMPBELL, JACK – THE LOST FLEET. DAUNTLESS

John “Black Jack” Geary blir funnet i en pod i verdensrommet. Der har han overlevd i ca 100 år. Når han våkner får han vite at han er en levende legende og et ideal for alle i Alliance-romflåten. Det er han som får den midlertidige overkommando da admiralen og hans menn drar til Syndic-romflåtens skip for å forhandle. Og plutselig er denne nylig opptinte krigeren sjefen for en hel romflåte idet Syndics øverstkommanderende henretter admiralen og de andre.

Krigen har vart i over 100 år. Ingen skjønte hvorfor Syndics angrep i det hele tatt. Men måten å slåss på minner Geary mer om et pubslagsmål enn en militær manøver. Det viktigste er å engasjere fienden i kamp. Mot verdsettes mer enn vett.

Dette skal Geary få å slite med. Hans mål er få den skadeskutte Alliance-flåten hjem med et viktig våpen. Derfor er retrett viktig. Dessverre vurderer kapteinene hans en slik handlemåte som feighet – kan dette virkelig være den store helten Black Jack? Og da Geary vil innføre formasjonskrigføring – hvor det forventes at alle skip/kapteiner spiller på lag – blir motstanden mot ham enda sterkere. Selv ikke en knusende seier over en stor enhet av Syndics-skip som angriper gjør jobben enklere.

Dette er det første bindet i en serie på seks om veien hjem for den, i utgangspunktet, fortapte flåten til Alliance. Boken slutter med mange spørsmål og cliffhangere. Kan det stemme at Syndics har fått kontakt med aliens og at det finnes årsaker til den århundregamle krigen i dette? Har de virkelig sjanse til å komme helskinnet hjem. Vil kapteiner i flåten gjøre mytteri mot Gearys kommando?

Jack Campbell er for øvrig et ekstra forfatternavn som John G. Hemry unner seg når han skriver denne serie om «The lost fleet». I denne serien har han faktisk gått tilbake til den greske forfatteren og soldaten Xenophon og hentet inspirasjon/deer. Nærmere bestemt verket Anabasis. Det handler om en gresk hær på 10.000 mann som strandet bak fiendens linjer. De måtte utholde store strabaser for å komme tilbake til hjemlandet.

Nå er det ikke lett å merke dette i måten det er skrevet på. Jeg tenker nok mer på C.S.Foresters Hornblower-serie når jeg leser dette. Om en mann som havner på toppen og føler nesten at han ikke har gjort seg fortjent til det.

Campbell/Hemry skriver en spennende actionfortelling hvor personbeskrivelsene ikke er vektlagt og hvor militær tenkning og forholdet mellom mot og effektiv håndtering av ressursene settes opp mot hverandre. Dette tenderer vel til noe formelskriving, men jeg synes likevel at forfatteren får til å skrive noe som fenger meg. Jeg føler med hovedpersonen, som slett ikke klarer å tenke på seg selv som en helt. Og som likevel stadig må forholde seg til mytene som finnes rundt ham og de nye mytene som spinnes om ham. For mange av tvilene hans kan jo ikke luftes uten at mannskapene også mister sin kampvilje og moral. Det er en ensom plass der på toppen av pyramiden.

Forfatteren har fullført serien på 6 bøker, men har også levert to spin-offs av serien – «Beyond the frontier» og «The lost stars».

 

UTGIVELSESÅR: 2006

FORFATTERS NASJONALITET: USA

FORFATTERENS HJEMMESIDE:

http://www.johnghemry.com/

WIKIPEDIAARTIKKEL OM FORFATTER OG BOK:

http://en.wikipedia.org/wiki/John_G._Hemry

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Lost_Fleet

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Lost_Fleet:_Dauntless

INTERVJUER MED FORFATTEREN

http://www.chicago-sf.org/phpBB3/viewtopic.php?f=3&t=3300