Del på:

 

BISHOP, KIRSTEN J. – THE ETCHED CITY

Før jeg leste denne romanen hadde jeg trodd at China Miéville var alene på sin egen litterære klode. Men Bishop skriver noe som kan minne litt om hans rare, litterære stil, dvs innenfor subsjangeren New Weird. Det ligger i krysningspunktet mellom fantasy og science fiction, iblandet spenningsroman, kanskje horror. Ofte kan det virke som om forfatteren har latt brokker av forskjellige sjangere og tidsepoker blandes – til det blir noe helt nytt. Romanen er skrevet i et mye mer litterært språk enn de fleste fantasy og science fictionbøker. Og det er virkelig noe av det mest fascinerende og spennende jeg har lest på måneder!

Jeg kan virkelig varmt anbefale dette til alle som elsker mørke fantasier og fortellinger som utvikler seg i retninger du aldri hadde klart å gjette på forhånd. Her er det ingen formelskriving, bare godt fortellerhåndverk.

Vi starter idet Raule og Gwynn må rømme fra landet hvor de tydeligvis har en fortid som opprørere. Hun har vært lege, mens Gwynn har vært soldat. De befinner seg i Saharaaktig goldt landskap og har soldater etter seg. Men unnslipper og kommer til byen Ashamoil. Der skaper de seg en ny framtid – på hvert sitt vis. Raule vil gjerne helbrede og får en jobb ved et mindre sykehus hvor hun starter å samle på deformerte fostre. Gwynn tar hyre hos en av de lokale bandelederne og utkjemper harde kamper på hans vegne. Samtidig som han er på jakt etter en utrolig flott kvinne som har laget et bilde av Ashamoil,

De to tidligere kampfellene glir fra hverandre under oppholdet i byen. Raule føler at hun har mistet noe. Mens Gwynn blir stadig mer kynisk og hard.

Jeg er glad for at lesebrettet mitt gir meg muligheter for å slå opp ordforklaringer. For Bishop har et ordforråd som er langt større enn de fleste. Og har ofte en hang til litt gammeldagse ord og uttrykk. Noe som selvsagt er med på å skape en spesiell stemning.

Dessverre er romanen hittil også den eneste boka Bishop har fått utgitt. Hun har noe kortprosa utgitt i div magasiner og antologier. Men det går hardnakkede rykter om at en ny bok er på vei. Jeg stiller meg først i køen hvis det kommer mer av henne.

 

UTGIVELSESÅR:

2003

FORFATTERS NASJONALITET:

Australsk

FORFATTERENS HJEMMESIDE:

http://kjbishop.net/

WIKIPEDIAARTIKLER OM FORFATTER OG BOK:

http://en.wikipedia.org/wiki/K._J._Bishop

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Etched_City

ARTIKLER OM “THE NEW WEIRD”

http://en.wikipedia.org/wiki/New_Weird

http://www.themodernword.com/columns/cisco_001.html

http://www.guardian.co.uk/books/booksblog/2008/jan/22/thenewworldofnewweird