Del på:

ALFAR, DEAN FRANCIS – HOW TO TRAVERSE TERRA INCOGNITA

Vi som leser fabelprosa lurer til tider på hva vi eventuelt går glipp av siden vi kun leser norsk, amerikansk og britisk fantastisk litteratur. Hva driver de med i Tyskland? Hvem er den beste indiske fabelprosaforfatteren? Hva skrives av science fiction i Kenya? Vel, her er en novellesamling av en filippinsk forfatter – dog med et engelsk navn. Forfatteren og familien hans  bodde i en årrekke i USA før de flyttet tilbake til Manila.

Dette er den andre samlingen hans med kortprosa. Og for en samling! Det er et usannsynlig idemylder her – en bredde og originalitet i måten å fortelle på som gleder en kynisk leser som har satt til livs mye fiksjon i sitt liv.

Mange av tekstene handler om kjærlighet – kanskje ikke så overraskende siden det er et av verdenslitteraturens mest slitesterke emner. Ofte fortelles og utvikles fortellingene på uventede måter. Og gjerne med uvanlige vinklinger.

Alfar har en egen evne til å leve seg inn i skjebnen og livet til figurene sine. Du kan le med dem og av dem. De blir gode følgesvenner inn i seine timer hvor man leser videre bare for å få vite hvordan det går.

Vanligvis liker jeg ikke novellesamlinger. Men siden dette var noe utenfor det jeg vanlig leser så valgte jeg å ta en sjanse. Det har jeg ikke angret på. Dette er en flott liten samling. Dessverre kunne den vært lengre – og det er ment som et kompliment. Jeg har lyst til å lese mer av Alfar.

Ser at noen kritikere nevner han i samme åndedrag som Ray Bradbury. Mulig det. Men jeg føler nok heller at Alfar har et tettere større slektskap med Gabriel Garcia Marquez. Synes ofte han mangler noe av den sentimentaliteten som særpreger noen av grunnstemningene hos Bradbury. Mens han i stedet har fargene, detaljrikdommen og livsgleden til Marquez. Og akkurat som Marquez kan han få oss til å akseptere det fantastiske som noe helt naturlig. Han skaper fantasiverdener med samme sans for det utrolige som Salvador Dali gjør i bildene sine.

Alfar skriver også skuespill. Han er blogger og artikkelforfatter. Han har vunnet en rekke priser for sin fabelprosa. I tillegg er han redaktør/utgiver av en årlig antologi som heter «Philippine Speculative Fiction». Så for den som vil orientere seg litt utenfor vår vanlige plaskedam er dette en mulighet som kan anbefales.

 

UTGIVELSESÅR: 2012

FORFATTERS NASJONALITET: Filippinsk

FORFATTERENS BLOGG:

http://deanalfar.blogspot.no/

 

WIKIPEDIAARTIKKEL OM FORFATTEREN:

http://en.wikipedia.org/wiki/Dean_Francis_Alfar

 

INTERVJUER MED FORFATTEREN

http://www.youtube.com/watch?v=azcGd8dXY7Y