Del på:

Forfatteren forteller starten på denne rare fortellingen på en litt gammeldags måte. Jeg tenker at dette vel ikke er skrevet i våre dager. Men så tar fortellingen en litt uventet vending og så dukker de første av de merkelige fotografiene opp. Og de blåser litt huet av deg …

Abraham Portman er navnet på en jødisk gutt som unnslipper holocaust i Polen og som reddes over til Storbritannia. Han havner på et barnehjem for … tja, «spesielle» barn. Barnebarnet hans, Jakob, har hørt ofte om dette rare stedet i Wales hvor bestefaren bodde i noen år. Og har sett noen underlige fotos av barn som var der. Fotos som minner om dårlige juksebilder.

Så dør bestefaren etter å ha sagt at «monstrene» har funnet ham. Jakob maser seg til å dra fra USA til Wales for å finne dette mystiske barnehjemmet. Og pappa blir med ham. Barnehjemmet skal ha blitt bombet under krigen. Og det er bare en ruin igjen av det. Men Jakob finner spor og han finner mye mer enn bare spor av historiene og barna bestefar fortalte om.

Dette er ei bok om det sterke båndet mellom en bestefar og barnebarnet hans. Et bånd som gjør at Jakob må finne tilbake til familiens og Abrahams røtter, og hemmeligheter.

For det er både dystre og fine hemmeligheter som skjuler seg i ruinen av det gamle barnehjemmet.

Forfatteren veksler mellom historisk roman, horror og gotisk skrekk.  Noe av det som virkelig gjør boka sjelden og annerledes er de rare fotografiene. Forfatteren selv sparte på og sporet opp gamle, rare fotografier av folk som tilsynelatende befinner seg midt mellom virkelighet og noe overnaturlig. Svart-hvitt bildene er virkelig spooky og fletter seg godt inn i handlingen og gir den denne merkelig ekstra kvaliteten som gjør at boka skiller seg fra mange andre.

Boka var først ment å være en bok hvor fotoene skulle spille hovedrollen. Men forlaget overtalte herr Riggs til å skrive en roman hvor de i stedet flettes inn fortellingen. Og det var et smart trekk! Dette er den første boka i en serie. Mener å huske at et sted ble det antydet at det kan bli tre bind. Bind 2 er i alle fall på vei,

Ikke bare det, men det ser ut som om det skal bli film av det også. Og en av mine favorittregissører, Tim Burton, skal lage filmen. Selvsagt – kunne jeg nesten si. Dette er jo et moderne eventyr og hvem ellers enn filmens moderne eventyrforteller, Burton, kan yte rettferdighet til dette.

Jeg gleder meg allerede til fortsettelsen! Og til filmen!

 

UTGIVELSESÅR: 2011

FORFATTERS NASJONALITET: USA

FORFATTERENS HJEMMESIDE:

http://www.ransomriggs.com/

 

WIKIPEDIAARTIKKEL OM FORFATTER OG BOK:

http://en.wikipedia.org/wiki/Ransom_Riggs

http://en.wikipedia.org/wiki/Miss_Peregrine%27s_Home_for_Peculiar_Children

 

INTERVJUER MED FORFATTEREN

http://thepagesage.blogspot.no/2012/07/author-interview-ransom-riggs.html

http://www.ilikethesebooks.com/2011/07/interview-with-random-riggs-giveaway.html