Del på:

PRIEST, CHERIE – BONESHAKER

Dette er den første boka i serien “Clockwork century”. Den ble nominert til en Hugo. Boka/serien er ambisiøs og forfatteren sa om serien at hun med den ville lage litteratur som var både viktig og populær. «Steampunk, I think, has been hunting for that for a while,” uttalte hun i all beskjedenhet.

Sånne uttalelser kan være lett å tulle med. Men Cherie Priest treffer noe her. Det finnes nok av historier om den rette og utvalgte. Men det er sjeldnere med noe som treffer mennesket i oss.

I denne romanen er den ene hovedpersonen tenåringen Zeke Wilkes. Han vil renvaske faren sin, den ikke helt gode oppfinneren Leviticus Blue som sønnen mener har fått et ufortjent dårlig rykte. Men for å gjøre det må han ta seg inn i et Seattle hvor det vrimler av zombier – som har blitt forvandlet til disse monstrene pga en giftig gass. Årsaken til det bunner i oppfinnelsen faren hans gjorde – en enorm boremaskin som drillet seg gjennom bakken under Seattle og muligens traff en lomme med den giftige gassen. Men er dette hele sannheten?

Den andre hovedpersonen er mora hans, Briar Wilkes, som vil gjøre alt som skal til for å redde sønnen. Og det er ikke lite en forelder gjør av kjærlighet til sitt eneste barn. (Rekk opp handa alle de som kjenner seg igjen der.)

Handlingen foregår – ifølge boka – i slutten av 1800-tallet. Jeg er ikke så sikker på om det er helt vellykket. Jeg får aldri helt den følelsen. Det kunne like godt foregå i nåtid. Men shit au – når resten av boka forfører, så blir dette banalt småplukk.

Dette er en fortelling som blander flere sjangere, så jeg er ikke så sikker på at jeg egentlig vil kalle den steampunk, selv om jeg ser at flere omtaler den som nettopp det. Den fungerer dessuten på flere nivåer. Det er en spenningsfortelling. Det er en roman om familiekjærlighet og samhold. Det er en rar mix av spenningsroman og zombiefortelling.

Kanskje ikke så rart når Cherie Priest startet karrieren en del år før med å skrive en trilogi som plasserer seg innen «Southern gothic» – dvs spøkelsesromaner med gotisk tilsnitt. Men dette var romanen som gjorde henne kjent.

Og jeg kan anbefale den på det varmeste. (Det eneste jeg ikke skjønner er hvorfor Tor har trykket teksten med brun trykksverte. Det er ikke alltid like lett å lese.)

En personlig sidekommentar er jeg innrømmer at jeg er svak for en kvinne som kontinuerlig skifter hårfarge fra brun til grønn til blå til rødbrunt til rød. Shit – hun er jo gift allerede!

 

UTGIVELSESÅR: 2009

FORFATTERS NASJONALITET: USA

FORFATTERENS HJEMMESIDE:

http://www.cheriepriest.com/

 

WIKIPEDIAARTIKKEL OM FORFATTER OG BOK:

http://en.wikipedia.org/wiki/Cherie_Priest

http://en.wikipedia.org/wiki/Boneshaker_(novel)

 

INTERVJUER MED FORFATTEREN

http://www.youtube.com/watch?v=pAo2XssYTNA