Del på:

BACIGALUPI, PAOLO – SHIPBREAKER

Nailer lever i en tid hvor det er mangel på det meste. Han bor på ei strand hvor gamle supertankere havareres og strippes for alt av verdi. Nailer er fremdeles tynn nok til å kravle inn de trange passasjene hvor han røsker løs kobberledninger til crewet han er en del av.

De lever som gribber på smulene fra en sivilisasjon som har gått til helvete og hvor noen få «swanks» eier omtrent alt, mens de selv lever fra dag til dag. Livet blir ikke bedre av å ha en brutal far som går på crack og sprit og juler ham opp jevnlig.

En dag ramler han ned i mørket – i en oljetank inni skipet – og holder på å drukne. Den jenta i crewet, som gjerne vil ha jobben hans, nekter å hjelpe ham opp. For hvis Nailer dør kan hun leve littegrann bedre. Men han klarer seg.

Imidlertid har dette forandret Nailer. Og da han finner en halvdød swank-jente i et strandet klipperskip blir han i tvil. For bare noen dager siden ville han skåret over strupen hennes og tatt gullringene og smykkene hennes. Men nå … Nailer gjør et valg som forandrer hele livet hans.

Allerede fra starten av var dette en meget spennende skrevet bok. Vi føler med Nailer. Vi blir med ham inn i de trange og mørke gangene. Vi kan lukte møkka. Vi kan høre rottene. Vi kjenner hvor jævlig livet hans er.

Forfatteren er meget dyktig på å vekke dette framtids-scenariet til live. Vi beholder Nailers perspektiv gjennom hele boka og resten av verden blir passe uklar – slik det sikkert ville vært for en liten gribb på en skipsopphugger-strand i en fattig bakevje. Han bare vet at det finnes noe bedre der ute. Men hvor der ute man skal gå for å finne det vet han ikke. Men han aner at dette livet han har valgt å ta et ansvar for kanskje kan være en billett ut fra det livet han lever.

Bacigalupi skriver usminket og stygt om livet. Det skjønnmales ikke. Deltakerne her er kyniske – det må de være for å overleve. Og faren til Nailer er akkurat så grusom som en mann uten framtid og illusjoner kan være. Dette er en livsskildring som står til troendes.

Forfatteren har vært opptatt av miljøvern i en årrekke og dette er den andre boka hans. Den første, «The Windup Girl», har vunnet hauger av priser og fått mange nominasjoner til priser. Jeg vil komme tilbake til den i et senere innlegg.

Jeg tror at dette godt kunne ha vært utgitt på norsk, som en rå ungdomsroman. Det hadde norsk ungdom fortjent.

UTGIVELSESÅR: 2010

FORFATTERS NASJONALITET: USA

FORFATTERENS HJEMMESIDE:

Home

WIKIPEDIAARTIKKEL OM FORFATTER OG BOK:

http://en.wikipedia.org/wiki/Paolo_Bacigalupi

http://en.wikipedia.org/wiki/Ship_Breaker

INTERVJUER MED FORFATTEREN

http://www.youtube.com/watch?v=HPkawpVMOWk

http://www.youtube.com/watch?v=PpuuL3Op4cI&feature=relmfu