Del på:

Dette er en bok for deg som ønsker virkelig å vite om alle mulige sider ved sjangeren “Steampunk”. Bokas undertittel er: «An Illustrated Guide to the World of Imaginary Airships, Corsets and Goggles, Mad Scientists, and Strange Literature.”

Noen bøker kjøper man til lesebrettet sitt. Noen vil man eie. Dette er et verk du ønsker å eie. Du ønsker å holde den i handa. Ta den ned fra hylla og bare bla opp på en tilfeldig side. Grunnen er at et lesebrett ikke på noen måte kan yte rettferdighet til denne praktboka. Den er så vakker og flott og fulle av fine bilder at illustrasjonene i seg selv ville være argument godt nok for å kjøpe den.

Men så er den i tillegg skrevet av en av kjempene innen steampunk – Jeff Vandermeer – pluss forfatteren og redaktøren S. J. Chambers. De har skrevet de sju lange artiklene som tar for seg sjangerens mange sider. I tillegg har de lagt inn korte bidrag fra en rekke andre forfattere – blant annet Catherynne Valente og Bruce Sterling.

De sju artiklene behandler sjangerens fortid og dens mulige framtid, omslagskunst, kunsthåndverk, mote, kino og tv-filmer, tegneserie, osv. Man skjønner at forfatterne kan dette stoffet. De vet mye om det og det som ikke nevnes er muligens ikke verdt å nevne.

Boka er bredt anlagt og gir deg så mye informasjon på en delikat måte at dette må sies å være noe så sjeldent som et kunstverk i seg selv. Jeg blir sittende og bla i den og drømme meg bort. Jeg får lyst til å lese bøker jeg aldri har hørt om. Eller å kjøpe en bok bare på grunn av omslaget. Jeg kan nesten bli forført til å tro at jeg faktisk bør investere i et steampunkinspirert lomme-ur eller få meg en kjæreste som bruker fingerløse hansker og lang aftenkjole med korsett og bar rygg.

Og hva kommer i framtiden av steampunk? Eller blir det som grunnleggeren av Steampunk Workshop Jake von Slatt skriver: «I’ve come to view steampunk, the combination of a Victorian aesthetic and a punk rock attitude, as a sort of cultural mule. A mule is a hybrid creature that is strong and robust but can’t reproduce. Steampunk is like that in that it has been popping up in various forms for generations, but doesn’t really have a continuous presence. What we call steampunk today will likely run its course, but as long as there are horses and donkeys, there will continue to be mules.”

 

UTGIVELSESÅR: 2011

FORFATTERS NASJONALITET: Begge er amerikanere.

FORFATTERNES HJEMMESIDER:

http://www.jeffvandermeer.com/

http://selenachambers.com/

WIKIPEDIAARTIKKEL OM VANDERMEER:

http://en.wikipedia.org/wiki/Jeff_VanderMeer

Ikke noen artikkel om Chambers.