Del på:

JOSEFINE OTTESEN – KRIGEREN (En trilogi)

Vanligvis vil jeg ikke omtale annet enn voksenbøker her. Men for kvalitet gjør jeg et unntak. Josefine Ottesen er kanskje Danmarks beste fantasy og science fictionforfatter. Hun har vunnet priser så det holder. To av seriene hennes er også oversatt til norsk. Men pussig nok har ikke starten på hennes karriere som ungdomsbokforfatter blitt oversatt.

Det er en synd norske forleggere bør rett opp. Og i dette tilfellet da Cappelen Damm. som allerede har utgitt den flotte trilogien som heter «Det døde landet».

«Trilogien» betegnet Josefine Ottesen selv – da jeg intervjuet henne under Litteraturfestivalen på Lillehammer – som sitt svennestykke innen fantastisk litteratur. Men det er en beskjedenhet i ordet «svennestykke» som det ikke finnes belegg for når man leser. Dette er en svært godt skrevet serie om den unge gutten og mannen Odd. Han er en fyr med det vi kaller et vanskelig sinn. Som svært ung strander han på ei øy. Opphavet hans er usikkert, men det er fra land langt unna. Hans jobb blir å slave for den lokale trollkvinnen. Og hennes plan er nærmest å fø ham opp slik at han på sikt blir et flott offer til hennes gud.

Men ingen vil vel dø?

Odd gjør opprør og flykter. Han skaper seg et nytt liv som kriger. Tittelen på trilogien henspeiler på det faktum at hele livet hans er en strid. Han sloss ikke bare med fiender som soldat. Men han stris også med seg selv. Og han kjemper med sin egen lojalitet til en hersker han egentlig ikke respekterer, men som han har gitt sitt ord til. Og er ikke ære og troskap noe man skal følge? Er det riktig å følge ordre – uansett?

Det er spennende skrevet, men har også en dypere bunn og setter opp mange viktige spørsmål for unge lesere. Og det rører ved de fleste av oss. Historien er sterk og krevende og sår. Og jeg synes hun skildrer ham såpass troverdig at jeg kan se ham for meg. Dette trykker på mange knapper i leserens hjerte.

Hun fortalte meg også i intervjuet på Lillehammer hvor meget research hun gjør på forhånd. Til denne serien lærte hun seg å kjempe med sverd. For hvordan skal man ellers kunne beskrive det på en korrekt og sannsynlig måte? Og hun var også i kontakt med en sjaman fordi vi flere ganger blir tatt med på reiser til en verden hinsides denne. Og det er bare ved egenerfaring man kan skrive om slikt – ifølge Ottesen. Slikt imponerer en forfatter som tar research på alvor.

Noe av det jeg også liker ved serien er at den er totalt blottet for sentimentalitet. Forfatteren beskriver krigens og dødens gru, slik at vi tror på det. Og heltene er ikke lenger teflonaktige og overmenneskelige fantasivesener. De er mennesker av kjøtt og blod og kan også gjøre feil. Store feil!

Jeg skal ikke røpe detaljer av handlingen, men det er klart at pasifister og moralister sikkert kan finne noe her de ikke liker. Men noe av poenget med ungdomslitteratur – etter min mening – er å skrive med troverdighet og menneskelighet. Og da kan vi altså ikke skyve de ubehagelige sidene ved folk vekk. Det vil være en litterær løgn.

Jeg vil avslutte med å si: «Hei, alle gode redaktører i CapDam. Kan dere ikke være så greie å lese og utgi «Krigeren». Dette er hel ved!»

Jeg kommer tilbake med et intervju jeg tok med Josefine Ottesen i neste blogginnlegg.

UTGIVELSESÅR: 2001-2003

FORFATTERS NASJONALITET: Dansk

FORFATTERENS OG TRILOGIENS HJEMMESIDER:

http://josefineottesen.dk

http://www.krigeren.com/

ARTIKLER OM FORFATTER OG/ELLER TRILOGI:

http://da.wikipedia.org/wiki/Josefine_Ottesen

http://www.forfatterweb.dk/oversigt/ottesen00/print_ottesen00

INTERVJUER MED FORFATTEREN

Det ligger en mengde intervjuer med henne på youtube og i skriftlig form. Men har ikke funnet noen om Krigeren.