Et intervju med bokhandlerkjeden Outland.
JON EWO: Til de av leserne som kanskje ikke kjenner Outland-kjeden så må vi starte intervjuet med å spørre: Hva er det som skiller en Outland-butikk fra en vanlig bokhandel. Og da tenker jeg på vareutvalget.
OUTLAND: En vanlig bokhandel prøver å favne et svært bredt utvalg av litterære sjangre, men i Outland har vi spesialisert oss på en nisje innenfor populærkulturen. En Outland-butikk er først og fremst en tegneseriebutikk, men vi har også et utvalg av science fiction, fantasy og horror som er helt unikt i Norden. I tillegg har vi rollespill og brettspill, ulike kortspill som f.eks. Magic og Pokemon, samt diverse andre ting-og-tang som actionfigurer, statuer, t-skjorter osv. Felles for mye av dette er at det ligger godt innenfor populærkulturen, men langt utenfor det som er mainstream i Norge.
JON EWO: Hvor mange butikker har det blitt etter hvert?
OUTLAND: Outland-kjeden består for tiden av 6 butikker: Trondheim, Bergen, Kristiansand, Stavanger og to butikker i Oslo.
JON EWO: Hvem er den typiske Outland-kunden, hvis hun/han finnes? Alder, kjønn, andre kjennetegn?
OUTLAND: Man skulle kanskje tro at det ville være enkelt å beskrive den typiske Outland-kunden, men det er faktisk nesten umulig. Faktum er at våre kunder er mennesker av alle slags typer, i alle aldre og fra alle samfunnslag. Jeg tror det mange forestiller seg når de hører om Outland er småfeite menn med langt, fett hår og skjegg. De har aldri har hatt dame, er sosialt klønete og tror at det viktigste i hele verden er Ringenes Herre og Dungeons & Dragons. Denne typen finnes selvfølgelig, men det er like sannsynlig at den dresskledde advokatnaboen din har tegneserier fra Outland i stresskofferten når han kommer hjem fredag kveld. Den typiske Outland-kunden kan være hvem som helst.
JON EWO: I bloggen min skriver jeg i grunnen bare om bøker. Og jeg har hatt et innlegg en tid tilbake om hvorfor majoriteten av norske lesere synes å foretrekke sjangere som krim framfor fabelprosa. Det kom veldig mange innlegg, teorier og meninger som svar på dette fra bloggleserne mine. Men hva tenker Outland om dette?
OUTLAND: Fabelprosaens relativt lave status i norsk kultur har sikkert mye med saken å gjøre, men jeg tror også vaner er viktige. Folk leser krim av gammel vane og oppmerksomheten omkring fabelprosaen har ikke vært stor eller positiv nok til å få dem til å vurdere det alternativet. Krim er underholdende og trygt, det er akseptert lesning og ikke minst: Krim er overalt! På 7-Eleven og Rimi, Norli og Ark, postkontoret og biblioteket. Vi svømmer i krim i dette landet og det er også mange norske forfattere som gjør det godt innen denne sjangeren. Til forskjell er det ytterst få norske forfattere som prøver seg på fabelprosa for et voksent publikum, og enda færre som lykkes. Det er forklaringen på at 99% av bøkene på Outland er importert fra USA eller Storbritannia. Outland arbeider ut fra en tanke om at det finnes mange lesere i landet vårt som ville ha storkost seg med science fiction, fantasy, horror eller litt av hvert, hvis de bare hadde prøvd det.
JON EWO: Er det noen litterære sjangere som selger bedre enn andre i Outland-kjeden? Fantasy, steampunk, horror, dark fantasy, science fiction, kontrafaktisk historie…
OUTLAND: Nå for tiden er episk fantasy av den litt mørke sorten svært populært. Her merker vi blant annet effekten av TV-serien Game of Thrones. Steampunk er også inne i varmen nå. Det så vi blant annet da Norcon i år satte ny besøksrekord på sin årlige kongress da de hadde steampunk som hovedtema. Urban fantasy med vampyrer og andre overnaturlige skapninger er fortsatt poppis, men vampyrene får sterk konkurranse fra zombiene som nå spiser seg inn i alt fra horror og action til komedie og paranormal romance.
JON EWO: Mange av de vanlige bokhandlene og aktørene sier at de merker at bokmarkedet er i stor forandring. Det skjer en spissfokusering blant annet på færre titler, bestselgere, få forfatternavn. Merker dere slike tendenser?
OUTLAND: Til en viss grad, men kanskje ikke fullt så intenst som de større aktørene. Outland beskjeftiger seg med sjangere som sjelden skaper de store overskriftene eller de store tallene uansett. Bredden innen fabelprosaen er fortsatt stor, særlig hvis man ser utenfor Norges grenser. Imidlertid merker vi godt at forlagene blir stadig mer opptatt av å tyne mest mulig ut av bestselgerne sine. Når det først er noe som slår igjennom og blir populært blir fenomenet/forfatteren/bokserien raskt en gedigen melkeku. Dette er selvfølgelig ikke et nytt fenomen, men det har utvilsomt blitt forsterket de senere årene. Når sant skal sies er det nok heller ikke fritt for at enkelte forfattere selger biter av sjela for å spe på inntektene. Det er neppe tilfeldig at svært mange fantasyforfattere plutselig har fått en trang til å inkludere vampyrer i fortellingene sine.
JON EWO: Merker dere noen konkurranse med e-boka? Folk som i stedet kjøper sin fabelprosa via Amazons lesebrett og slikt?
OUTLAND: Ja, vi merker konkurransen fra e-boka og er selvsagt opptatt av «den digitale fare», men vi har ingen planer om å legge oss i fosterstilling riktig ennå. Den digitale boka er kommet for å bli og det er en utfordring for alle i bokbransjen, men vi tror ikke det betyr papirbokens umiddelbare død. Outland har også et fortrinn på den måten at vi har spisskompetanse mens andre bokhandlere kan litt om alt. Spesialkunnskap av den typen vi har er vanskelig å erstatte digitalt. I tillegg satser vi på et område som andre bokhandlere knapt bryr seg om, og vi mener at fabelprosaen har et potensiale for vekst i Norge.
JON EWO: Hva er Outlands planer videre?
OUTLAND: Verdensherredømme! På lang sikt riktignok. I mellomtiden er planen enkel: Vi vil fortsette med å utvikle oss som et spennende og levende alternativ til de gamle kjedene, blant annet ved å vise vei til fantastiske leseopplevelser som nordmenn flest aldri ville ha hørt om ellers. Og så: Verdensherredømme!
Takk for intervjuet!