INTRO
Gro Thoresen Fykse (1972 – ) har blitt godt kjent for trilogien om Nelia – ei 14-årig jente som egentlig heter Cornelia. En kveld støter hun på den noe psykopatiske Linus av Hox. Han setter henne på prøve, og hun tror snart at han vil drepe henne. Men Linus har et oppdrag: Å lære Nelia hvem hun egentlig er. Han forteller Nelia at foreldrene hennes ikke er hennes likevel. Foreldrene er Lora og Hedyn, og Lora valgte å gi bort datteren Nelia framfor at faren skulle få tak i henne. Nå er det opp til Linus å gjøre Nelia klar for framtiden…
Bloggeren på http://gronneskoger.blogspot.no skrev blant annet: «Gro Fykse er uten tvil en forfatter jeg må holde et øye med, for det var en god debut :)»
Mens på http://ubok.no/ konkluderte man med 5 stjerner og følgende uttalelse: «Nelias gåte er spennende som en thriller og har samtidig en stemning som ligner Astrid Lindgrens univers. Dette er første bok om Nelia, jenta som tilhører to verdener.»
Serien er blant annet inspirert at Astrid Lindgren, Harry Potter og Pendragonserien.
EWO: HVORDAN VIL DU SELV BESKRIVE DITT LITTERÆRE PROSJEKT?
FYKSE: Det er ganske enkelt: Jeg skriver de fortellingene jeg ønsker å lese, og som jeg ønsket å ta tilflukt i som ung.
EWO: FINNES DET GRUNNER TIL AT DU VALGTE Å SKRIVE OM AKKURAT DETTE?
FYKSE: Nå det gjelder triologien om Nelia, så startet det veldig enkelt med at jeg ville skrive om en jente som kunne fly. Jeg hadde lyst til å snu litt på mønsteret som mange fantasifortellinger følger, der hjelperen er snill, hjelpsom og dør i løpet av første bok, og der fienden er stor og stinkende og lett å kjenne igjen som slemming.
Når det gjelder fabelprosa, så er disse fortellingene et vidunderlig sted å oppholde seg som forfatter. De gir en frihet til å bryte naturlover, og å lage egne regler. Bare fantasien setter grensene.
EWO: GJØR DU NOE RESEARCH FØR DU SKRIVER?
FYKSE: Det jeg har gjort av research har stort sett vært inne i mitt eget hode: Lage kart, regler, skapninger osv, for den parallelle verdenen jeg diktet opp. En del detaljer måtte jeg sjekke med fagfolk og faglitteratur.
Ellers går forarbeidet gjerne ut på å lese så mye jeg klarer av alle mulige slags bøker. Det er mye god inspirasjon å finne i andres bøker, i filmer og musikk. Jeg kan i hvert fall late som om det er research.
EWO: HVA ER DEN VANSKELIGSTE DELEN AV Å SKRIVE EN NY BOK?
FYKSE: Å sende manuskriptet til forlaget. Det er det verste jeg vet. Redselen for å få negativt svar, er ødeleggende.
Selve skriveprosessen elsker jeg. Jeg elsker å finne begynnelser og slutter, utvikle karakterer, finne løsninger på flokene jeg vikler karakterene inn i. Jeg elsker alt ved å skrive.
Problemet er å finne tid. Jeg har fortsatt jobb som saksbehandler, og jeg har familie som av og til ønsker å tilbringe tid sammen med meg. Dette året har jeg fått permisjon fra jobben én dag i uken for å skrive, og da er det om å gjøre å være strukturert for å utnytte skrivedagen til fulle.
EWO: DU KUNNE SIKKERT HA SKREVET INNEN MANGE ANDRE SJANGERE. HVORFOR HAR DU VALGT FABELPROSA?
FYKSE: Friheten! Fabelprosa gir forfatteren en unik frihet til å la fantasien løpe løpsk. Den gir også muligheten til å berøre temaer som kan være vanskelige å ta opp i mer virkelighetsnær litteratur. I tillegg er det noe med virkelighetsflukten som fabelprosaen gir meg, som jeg finner forlokkende. I fabelprosa finnes i tillegg så mange andre sjangere gjemt, som krim, triller og romantikk, om forfatteren og fortellingen tillater det.
EWO: HAR FABELPROSA NOEN FORDELER FRAMFOR ANDRE SJANGERE?
FYKSE: Fabelprosa tillater leseren (og forfatteren) å forsvinne inn i et oppdiktet univers, og bli borte for den virkelige verden for en stund. Jeg tror det er sunt for alle. Samtidig kan leseren kjenne seg igjen i karakterer og hendelser, og forhåpentligvis bli minnet om at monstre kan bekjempes.
EWO: HVA LESER DU SELV AV FANTASY OG SCIENCE FICTION?
FYKSE: Jeg leser så mye som mulig. Noe liker jeg, noe liker jeg ikke, og noe liker jeg veldig godt, som Philip Pullmans Den mørke materien, Tolkien, D.J MacHales Pendragonserie, Harry Potter, Michael Grants Goneserie, Suzanne Collins Hunger Games, og en haug jeg ikke kommer på i farten.
EWO: HVIS DU SKULLE ANBEFALE ÉN ENESTE BOK INNEN FABELPROSA, HVILKEN VILLE DET VÆRT? OG HVORFOR?
FYKSE: Den uendelige historien av Michael Ende.
Dette var mitt første møte med fabelprosa. Jeg var 12 år, og tørstet etter bøker jeg kunne synke inn i og nyte. Som ikke var en gjenfortelling av den virkelige verden og de problemene som befant seg der. Jeg visste det ikke da, men jeg ønsket å lese fabelprosa. Jeg visste ikke en gang at det fantes en hel sjanger med fantasi av villeste sort i bokhyllene på biblioteket.
Den uendelige historien bød på en fantasiverden som overgikk alt jeg før hadde lest, sett og drømt om. At det også ble laget film av boken, hjalp godt på for å finne mot til å trosse mine dyslektiske leseferdigheter. Den uendelige historien slo opp dører for meg som jeg ikke visste fantes. Det var en vidunderlig opplevelse.
EWO: KAN FANTASTISK LITTERATUR SI OSS NOE OM SAMTIDEN?
FYKSE: Å, ja. Den fantastiske litteraturen er ikke så virkelighetsfjern at vi ikke har mulighet til å kjenne oss igjen i den. Problemene den omhandler er universelle. De samme problemene som fortiden slet med, dukker opp i vår tid, og de dukker opp i litteraturen, om den er fantastisk eller ei.
EWO: HAR DU NOEN GANG FÅTT OVERRASKENDE ELLER UVENTEDE REAKSJONER FRA LESERNE DINE?
FYKSE: Hver eneste positive tilbakemelding jeg får fra leserne, er overraskende. Jeg er nok noe pessimistisk av natur.
EWO: NÅR FORSTO DU AT DET VAR FORFATTER DU VILLE BLI?
FYKSE: Det må ha vært da jeg var rundt åtte år, og forstod at det var noen som fortalte historier ved hjelp av bokstaver på papir. De ble ikke beskyldt for å lyve når de diktet opp personer og hendelser.
EWO: HVA SKRIVER DU PÅ NÅ:
FYKSE: Her kjenner jeg at den nervøse, overtroiske forfatteren dukker opp fra mitt ellers så rasjonelle indre. Jeg kan vel våge meg til å si så mye som at jeg skriver på en fantasihistorie som ikke handler om Nelia og Linus.
EWO: HVA ØNSKER DU AT LESERNE SKAL HUSKE AV BØKENE DINE?
FYKSE: At selv om monstre kommer i mange former, så kan de bekjempes.
BIBLIOGRAFI:
Nelia-trilogien:
Nelias gåte. Roman 2010
Nelias natt. Roman. 2011
Nelias sorg. Roman. 2012