Del på:

SMITH, MICHAEL MARSHALL – THE SERVANTS

Elleveåringen Mark føler seg utenfor. Han føler seg tilsidesatt. Og han kan bare ikke skjønne hvorfor de har flyttet hit. Han kommer opprinnelig fra London. Men mora og den nye stefaren hans har dratt ham med hit – til j… Brighton! Han fordriver dagene med å hate alt og alle pluss å trene med skateboardet sitt.

Mark har i grunnen nok med seg og sitt – tenker han. Men må etter hvert innse at mora er veldig syk. Hun trenger hjelp og det er kanskje ikke noe som kan redde henne.

En gammel dame som bor i sokkelleiligheten i samme hus gir ham inngang til en del av huset som vanligvis ikke er tilgjengelig. Til tjener-delen av bygningen.

Men hvem er disse tjenerne? Spøkelser fra en gammel husholdning? Eller hjelpere – kanskje motstandere – i nåtid?

M.M.Smith er kjent for de voksne krimbøkene sine. Her har han skrevet en mørk fantasyfortelling for unge lesere. Men den har dybder som gjør at voksne har minst like stort utbytte av den.

Det er ikke så innmari lett å være ung når verden er styrt av andre og du bare føler at du må klore deg fast for å være med på de voksnes påfunn. Og samtidig trenger vi alle å føle empati med andre for ikke å isolere oss helt inni skallet av «være seg selv nok».

Forfatteren er innmari flink på å skildre denne ensomheten man kan ha som barn. Og så dette såre skiftet inni en selv når man legger om giret fordi man skjønner at det er noe mer her i verden enn en selv.

Det er ikke en lang roman. Men en veldig tett tekst som krever at du leser nøye. For forfatteren lar av og til hovedpersonen føre oss bak lyset. Det er en delvis utroverdig forteller – for eksempel i hvordan stefar er beskrevet.

Alt i alt var dette et strålende og meget fint bekjentskap. Et tegn på at fantasy kan være mer enn bare action og sverdsvingende trollmenn.

UTGIVELSESÅR: 2007

FORFATTERS NASJONALITET: Britisk

FORFATTERENS HJEMMESIDE:

http://www.michaelmarshallsmith.com/

WIKIPEDIAARTIKLER OM FORFATTER OG BOK:

http://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Marshall_Smith

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Servants_(novel)

INTERVJUER MED FORFATTEREN

http://www.youtube.com/watch?v=sFZN5MPMMU4