Del på:

PAGLIASSOTTI, DRU – CLOCKWORK HEART

 Taya er en icarus i Ondinium. Det å være icarus betyr at man frakter meldinger, brev og pakker rundt i dette digre bysamfunnet ved å fly med lette metallvinger. Icarus-posisjonen er den eneste som med letthet kan møte folk fra de forskjellige kastene i samfunnet. Ondinium er nemlig sterkt klassedelt, så mye at interaksjon mellom de forskjellige lagene er liten og vanskelig.

Boka starter som en potensiell kjærlighetsroman mellom en icarus og en høykastemann. Men blir snart en krimroman. Og Taya teames opp med sin personlige motsetning. Noe som selvsagt gir en viss temperatur og et brukbart konfliktnivå.

Egentlig har jeg ei liste lang som … vel, ganske lang i alle fall. Ei liste over alt jeg synes IKKE funker med denne boka. Jeg synes deler av plottet er opplagt til tider. Jeg synes en del av dialogene blir for lange og bringer ikke nok informasjon på bordet til at de forsvarer plassen sin. Jeg synes enkelte menneskelige relasjoner kan tendere mot klisjefylt. Slutten punkteres noe. Og coveret på min paperbackutgave er noe av det verre jeg har sett.

Som man skjønner er jeg i tvil. Og det går an å stille spørsmålstegn hvorfor jeg ikke håndhever mine rettigheter som leser og legger boka halvlest fra meg.

Men så er det altså slik at tekstens forførelse noen ganger blir sterkere enn tekstens elendighet.

Jeg ser det flotte idetilfanget som ligger her – selv om jeg mener at forfatteren ikke melker så mye ut av det som man kunne ønske. Nå skriver riktignok forfatteren at hun holder på med en sequel – eller to. Så det er mulig hun har spart noe til den, eller de bøkene.

Jeg senser også en del fine stemninger her, litt drømmende rundt denne byen. Jeg kan se hvorfor enkelte kritikere sammenliknet henne med China Miéville. Det kommer særlig fram i dette veldige urbane og mytiske bakteppet.

Så jeg lar tvilen komme omtalte til gode. Jeg tenker at selv om denne ikke traff bingo og full pott, så er det NOE her. Noe som gjør at jeg kanskje bør lese en bok til av henne.

 UTGIVELSESÅR: 2008FORFATTERS NASJONALITET: Framgår ikke helt, men bor og virker i USA som professor ved California Lutheran University.FORFATTERENS HJEMMESIDE:

http://drupagliassotti.com/

WIKIPEDIAARTIKLER OM FORFATTER: http://en.wikipedia.org/wiki/Dru_Pagliassotti

INTERVJUER MED FORFATTEREN

http://travisheermann.com/blog/?p=39