Del på:

VANDERMEER, JEFF – VENISS UNDERGROUND

Nicholas Germane føler seg som en mislykket kunstner. Han vil oppsøke den mystiske Quin for å kjøpe seg en meerkat – en genetisk komponert skapning som er en blanding av katt og menneske. For å finne Quin får han hjelp av Shadrach, søsterens ex-kjæreste. Men Quin er djevelen selv og Nicholas blir sittende fast i en avtale som fører ham til de dypeste avgrunner.

Søsteren hans, Nicola, skjønner at noe er galt. Hun har ikke hørt fra broren på flere uker. Hun spør Shadrach om hjelp til å finne ham, noe han er i utgangspunktet er uvillig til. Hun får plutselig en meerkat i gave og gir den navnet Salvador. Så blir hun drept.

Shadrach angrer på at han var så uvillig. Han elsker henne ennå og går ned i det dypeste, svarteste helvete for å finne henne, og så hevne seg på Quin.

Det er en mildt sagt original historie Vandermeer gir oss. Og det er virkelig en debutroman som sprengte rammer for hva man kunne skrive om innen fabelprosa.

Romanen har tre deler – Nicholasdelen er fortalt i jeg-form, Nicoladelen i du-form (som er svært uvanlig!) og Shadrachdelen i han-form. Det gir underlige perspektiver og synsvinkler. Og skaper en egen spenning i romanen.

Pluss at forfatteren har et særpreget og flott språk som knitrer under pupillene. Bare sjekk dette sitatet fra monologen til Nicholas på side 9: ”When we were little, my twinned sister Nicola and I made up these fabric creatures we called cold pricklies and, to balance the equation, some warm fuzzies. All through the sizzling summers of ozone rings and water conservation and baking metal, we’d be indoors with our make-believe world og sharp-hard edges and diffuse-soft curves, forslaking the thirst of veldt and jungle on the video monitors.”

Wow! Vandermeer maler med ord og skaper stemninger og atmosfærer som man sjelden får lese. Så er han også en de viktigste forfatterne innen steampunk og har, foruten å skrive bøker, også vært redaktør, sammen med kona si Ann, av en rekke antologier.

Men tilbake til denne romanen – Veniss Underground – som maner fram en verden som gir leserne assosiasjoner til maleriene til Hieronymos Bosch, for ikke å nevne mytene om Orfeus og Eurydike. For akkurat som Orfeus drar Shadrach ned til underverdenen for å hente opp sin store kjærlighet. Det er gripende og det er Bosch-grusomt der nede.

Ikke minst får du følelsen av å rusle i Dantes fotspor. For Shadrach kapper hodet av Salvador og tar hodet med seg når han skal enda dypere for å finne Quin. Dette er virkelig ned til helvetes verste avgrunner og Salvador er hans Vergil. Men i dette tilfelle en veileder som Shadrach ikke kan stole på.

Vi kunne hentet opp mange andre assosiasjoner også, men dere må bare tro meg at verket er rikt og komplekst. Men det er ikke en bok som er vanskelig å lese. I motsetning til mange fabelprosafortellinger er ikke dette en dørstopper på 700 sider. Vandermeer forteller sin nyskapende og originale fortelling på 186 sider. Mitt eksemplar av boka er ytterligere forlenget med ca 90 sider med noveller plassert i samme univers. Men dette er kun bonusspor.

Jeg har lest Vandermeer før og elsket de bøkene. Likevel forventet jeg meg ikke all verden av en eldre bok. Men mannen innfrir. Han innfrir så det svir. En norsk forlegger burde plukke opp dette meget seriøse og sjeldne forfatterskapet. Straks!

 

UTGIVELSESÅR: 2003

FORFATTERS NASJONALITET: USA

FORFATTERENS HJEMMESIDE:

http://www.jeffvandermeer.com

WIKIPEDIAARTIKLER OM FORFATTER OG BOK:

http://en.wikipedia.org/wiki/Jeff_VanderMeer

http://en.wikipedia.org/wiki/Veniss_Underground

INTERVJUER MED FORFATTEREN

http://www.youtube.com/watch?v=hXOvJekGrb8

http://www.youtube.com/watch?v=tu1g7JaWa04