Del på:

VALENTE, CATHERYNNE M. – THE GIRL WHO CIRCUMNAVIGATED FAIRYLAND IN A SHIP OF HER OWN MAKING

September er 12 år når hun bestemmer seg for at hun er lei av det grå A4-livet hjemme og heller vil ut på eventyr. Hun blir med Den Grønne Vinden og leoparden hans og drar til Fairyland. Der hører hun om hvordan den gode dronning Mallow ble styrtet av den onde Markisen som nå styrer Fairyland med hard hånd og prøver å stoppe alle fantasivesenene fra å gjøre de rampete tingene de har pleid å gjøre.

Hun blir fanget av Markisen og tvunget til å utføre en oppgave for henne. Det betyr å komme seg inn i en forbannet skog og ta med seg et sverd som ligger i en kiste der. Reisen rundt i Fairyland byr på mange overraskelser, motgang og gode hjelpere. Det er ikke lett å være 12 år og møte drager, hekser og vannånder. Eller å brekke beinet, miste dine gode venner og tvinges til å gjøre noe du ikke vil. Slutten kommer også som et sjokk for vår heltinne.

Boka har en spesiell forhistorie. Den var opprinnelig kun publisert online, men har nå kommet i papirutgave. Den er den første i en serie på fem bøker for barn, selv om mange kritikere sier at dette er en allalderbok.

Romanen er et eksempel på hvordan en stor og genial forfatter kan gjøre et tradisjonelt plot som er såpass velbrukt at det tenderer mot gråstein om til gull, simpelthen ved hjelp av fortellerevne og språk. For når vi kikker på strukturen her er det den velbrukte fra millioner av fantasyfortellinger: En utvalgt, gjør – ved hjelp av noen magiske hjelpemidler og noen gode venner – en reise og redder verden.

Valente får det til fordi hun kan smi ord som nesten ingen andre kan smi i denne fantastiske delen av bokbransjen – med unntak av China Mieville og Jeff Vandermeer.

Språket er noe av Valentes store talent. Hør bare på åpningen av romanen: “Once upon a time, a girl named September grew very tired indeed of her parent’s house, where she washed the same pink-and-yellow teacups and matching gravy boats every day, slept on the same embroidered pillow, and played with the same small and amiable dog. Because she had been born in may, and because she had a mole on her left cheek, and because her feet were very large and ungainly, the Green Wind took pity on her and flew to her window one evening just after her twelfth birthday.”

Den andre delen av talentet hennes er innsikten i myter og religioner. Det merker man på innholdet. Hun bruker alt det hun kan, ubesværet og lett. Og likevel føles det helt riktig.

Jeg har hatt stor glede av å lese flere av de andre romanene hennes, for voksne, og blitt slått av hvilket formuleringstalent hun er. Og har funnet det merkelig at en norsk forlegger ennå ikke har plukket opp dette forfatterskapet. Riktignok er det av børs man tjener penger i bokbransjen, men vi trenger også katedral. Man kan ikke bare utgi de bøkene som selger. Det skal vel også være en stolthet i å utgi gode bøker? Og Valente leverer så det holder.

Så dette er en henvendelse til norske forlag: Sjekk ut Catherynne M. Valente. Om du ikke er interessert i å utgi bøker for barn, så har hun for eksempel skrevet mesterverket Palimpsest.

Det er ikke tilfeldig at hun er mange ganger prisbelønt. Hun har sin helt egen nisje i det litterære Fairyland. På Amazon sier man at denne boka, for eksempel, befinner seg et sted mellom Terry Pratchett og Lewis Carrol. Og det er jo ikke noe dumt sted å være…

 

UTGIVELSESÅR: 2011

FORFATTERS NASJONALITET: USA

FORFATTERENS HJEMMESIDE:

http://www.catherynnemvalente.com/

WIKIPEDIAARTIKKEL OM FORFATTER OG BOK:

http://en.wikipedia.org/wiki/Catherynne_M._Valente

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Girl_Who_Circumnavigated_Fairyland_in_a_Ship_of_Her_Own_Making

INTERVJUER MED FORFATTEREN

http://www.youtube.com/watch?v=DZKyaS73iCE

http://www.youtube.com/watch?v=v5CGn07Ov9c&feature=related