Del på:

FORD, JEFFREY – THE DROWNED LIFE

Jeffrey Ford skriver rare bøker. For noen måneder siden la jeg ut en omtale av romanen hans – ”The shadow year”. Denne gangen har turen kommet til novellesamlingen som kom omtrent samtidig.

Jeg føler meg litt hensatt til drømmeverdenen når jeg leser disse tekstene. Det uvirkelige blir helt normalt.

Bare ta åpningsnovellen – ”….”. Den handler om Hatch som er saksbehandler på noe jeg får inntrykk av er et trygdekontor. Båten til Hatch synker og dermed skulle du tro at han drukner. Men nei, han havner i den undersjøiske byen. Der hvor folk som har druknet og begått selvmord til sjøs lever og fortsetter virksomheten sin. Rent bortsett fra at de sakte råtner opp og spises av fiskene.

Men Hatch har jo ikke tid til å være der. Han skal plukke opp sønnen fra en fest. Han ringer kona, Rose, som sier hun skal hente ham.

Imidlertid støter han på en dykker – Isaac Munro – som redder ham innomhus under sjøen. Det viser seg at Munro lokker ham i en felle for å drepe ham. Hatch nektet nemlig stønad til Munros kone. Hun døde. Imidlertid kommer Hatch seg ut ved å gå dypere ned i sin egen hjerne og havner i en skog, osv.

Dette er forteller som er totalt uforutsigbare. De beveger seg framover av sin egen logikk. De er litt hallusinogene, litt drømmeaktige, litt magisk realistiske. Ofte er det historier inni historiene.

Et par av dem var virkelig for weird for meg. Men kjedelige ble de definitivt aldri. Gud vet hvor mannen får ideene sine fra. Jeg ser ut av cv-en hans at han er professor i skrivekunst ved et college i New Jersey. Så mannen er dreven. Han vet hva han gjør. Og han har et virkelig talent for språk. Han har sånne setninger som heller aldri blir likegyldige.

Jeg er jo ingen stor fan av novellesamlinger. Fordi de ofte er oppsop av ting forfatteren har publisert før i div magasiner som er mindre nøye på det enn en bok-redaktør. Ting som hadde hatt bedre av å fortsette å ligge i skrivebordsskuffen. Men denne samlingen gir jeg tommelen opp. Det er litteratur som gjør deg glad og som får deg til å misunne mannen for dette oppkomme av ideer. Flere av dem hadde vært stoff nok til en hel roman. Hvis ikke dette er raust skrevet, så vet ikke jeg!

 

UTGIVELSESÅR: 2008

FORFATTERS NASJONALITET: USA

FORFATTERENS HJEMMESIDE:

http://www.well-builtcity.com/

 

WIKIPEDIAARTIKKEL OM FORFATTER OG BOK:

http://en.wikipedia.org/wiki/Jeffrey_Ford

 

INTERVJUER MED FORFATTEREN

http://www.sfcrowsnest.com/articles/features/2008/The-Physiognomy-of-Jeffrey-Ford-12298.php