Del på:

SCALZI, JOHN – REDSHIRTS

Andrew Dahl har akkurat havnet på romskipet Intrepid sammen med blant annet Jimmy Hanson, Maia Duvall, Finn og Hester. Han og de andre oppdager snart at de har erstattet noen som nylig har dødd. Faktisk er det slik at dødsraten for nye folk på romskipet er sinnsykt høyt. Langt over det som er vanlig for romskip i denne tidsalderen – noen århundrer fram i tid.

For å overleve må man unngå å bli med på ekspedisjonene som noen av offiserene om bord leder. I tillegg viser det seg at labben har en mystisk boks. En boks som gir resultater som kun er forståelige for vitenskapsoffiser Q’eeng. De er nødt til å finne Jenkins, som har gjemt seg i skipets lasterom. Han sier at det som romskipet utsettes for, og det som skjer under ekspedisjonene er påvirket av en tv-serie. En dårlig scifi-tv-serie som ble sendt for mange århundrer siden påvirker det som skjer i nåtid. Uten at datidens tv-skapere og manusforfattere aner det.

Så hvordan kan man gjøre noe for å stoppe at folk drepes for dramatisk effekt. Hvordan kan man overleve de neste månedene, eller ukene?

Romanen er tilsynelatende florlett underholdning – inntil man forstår at forfatteren har lagt inn et ekstra lag her – for de filosofisk anlagte. Ikke at det er dyp filosofi. Men det er en veldig morsom vinkling på fortelling som kunne ha hatt helt andre forklaringer eller premisser i seg. Vi er altså inni et land hvor vi assossierer litt til «The Truman Show» og «Matrix» osv – fortellinger som stiller spørsmålstegn ved hva som egentlig er virkeligheten. Lever vi livene våre – for egen styring? Eller styres vi av noe annet?

I tillegg har forfatteren lagt inn tre avslutninger – slik at alle løse tråder nøstes opp. Denne boka tilhører ikke det universet som forfatteren skapte med «Old man’s war», men er en standalone roman. Romanen er for øvrig inspirert av Star Trek, som Scalzi er en stor fan av.

Boka er kanskje ikke noe mesterverk, men likevel et godt hakk over mye annet som skrives. Og definitivt ikke noe som passer inn i vanlig formelskrevne fortellerløp. Og hvor mange mesterverk finnes det nå egentlig? Ikke mange. Jeg klarer meg godt med Scalzi inntil jeg en dag finner det neste mesterverk av – en eller annen.

 

UTGIVELSESÅR: 2012

FORFATTERS NASJONALITET: USA

FORFATTERENS HJEMMESIDE:

http://www.scalzi.com/

WIKIPEDIAARTIKKEL OM FORFATTER OG BOK:

http://en.wikipedia.org/wiki/John_Scalzi

http://en.wikipedia.org/wiki/Redshirts_(novel)

INTERVJUER MED FORFATTEREN

http://www.youtube.com/watch?v=6d8jRUKovjM