Del på:

BEAR, ELZABETH – RANGE OF GHOSTS

Temur kommer til seg selv på slagmarken. Han burde ha vært død med det såret han har tvers ovcer halsen. Men han har mirakuløst nok overlevd. Han finner en hest og noe mat blant de døde. Og etter hvert finner han en flokk av steppefolk som han slutter seg til. Blant annet jenta Edene, som han forelsker seg i.

Men fiendene hans er på jakt etter ham. Temur er nemlig arving til et kongerike. Og naboriket ønsker å innlemme det riket i sitt eget. Derfor har de hyret trollmannen Mukhtar Ai Idoj og hans leiemordere til å ordne opp i saken. Idoj har sørget for at en hær av døde har myrdet de 25.000 menneskene som bodde i byen Qeshquer. Men Temur er vanskeligere å få fatt i. Derfor kidnapper de døde Edene og tar henne med seg til Idoj.

Temur får uventede allierte. En nyutdannet magiker, prinsesse Samarkar, som har blitt sterilisert for å øke de magiske evnene hennes. Hrahima, som er en kjempe av et tigerkatte-menneske. Og den gravide prinsesse Payma, som er Samarkars svigerinne.

De starter på en lang reise for å slåss mot overmakten.

Dette er den første boken i en serie på tre, som kalles: «Eternal sky». Som man skjønner av handlingssammendraget over snakker vi om noe som legger seg plotmessig tett opptil klisjeene i fantasy. Grunnen til at jeg likevel velger å lese og skrive om dette er at det er så utrolig spennende og visuelt. Det er en blanding av arabisk og mongolsk kultur og geografi. Det er ting her som minner oss om den sørlige delen det gamle sovjet. (Forfatteren er opprinnelig av svensk-ukrainsk ætt.) Bear klarer å skape scener og interiører som gjør alt meget levende for oss. Vi kan lukte røkelsen og maten og de eksotiske fruktene. Vi kjenner skitten på de grove klærne, eller spissen på dolkene, eller hvor kaldt og nydelig vannet er etter å ha vandret gjennom ørkenen.

Dette er en bok som handler vel så mye om politikk og palassintriger. For Samarkar er også en mulig arving til et kongerike. Broren hennes vil drepe sin egen bror for å få ryddige arvelinjer. Han er svært fornøyd med at hun steriliserte seg. Payma bærer også en mulig arving. Vi ser hvordan verden, slik den beskrives, sikter seg inn på en mulig storkrig som vil forandre alt.

Det eneste jeg sliter med starten. Det er mange personer med i handlingen. De har mange navn og gjerne noen varianter av navnene i tillegg. Jeg sliter med å få grep på hvem som er hvem. Men når jeg først har kommet forbi det hinderet er dette en av de mer spennende bøkene jeg har lest i år.

 

UTGIVELSESÅR: 2012

FORFATTERS NASJONALITET: USA

FORFATTERENS HJEMMESIDE:

http://www.elizabethbear.com/

WIKIPEDIAARTIKLER OM FORFATTER:

http://en.wikipedia.org/wiki/Elizabeth_Bear

INTERVJUER MED FORFATTEREN:

http://www.youtube.com/watch?v=pSeMZKdcU_Q

http://www.youtube.com/watch?v=-xzG1lGe-Ac