Del på:

HARRISON, M. JOHN – LIGHT

Denne romanen, som er den første i en trilogi, opererer med tre handlingstråder. Den ene forteller om seriemorderen og fysikeren Michael Kearney som dreper kvinner han dater. Men så finner han tilbake til kona si, Anna. Kommer han til å drepe henne? Vanskelig å si – men uansett er tiltrekningen så sterk dem imellom at de ikke klarer å la være å ta opp tråden. Sammen med sin kollega, Brian, står Kearney foran et gjennombrudd i teoretisk fysikk.

Handlingstråd nummer to og tre foregår 400 år senere. Seria Mau Genlicher ble som tenåring operert inn i et romskips operativsystem. Restene av kroppen befinner seg i en beholder og holdes i live, mens hjernen styrer alle viktige funksjoner på romskipet. Det er et problem at hun knapt har utviklet seg mentalt siden tenårene. Derfor kan hun utvise stor ufølsomhet og drepe for et godt ord.

Den tredje handlingstråden handler om ex-piloten og eventyreren Ed Chianese. Han vekkes fra dvale i en kybernetisk (?) beholder hvor han har skjult seg for kreditorer og liknende. Det er de kriminelle søstrene Cray som er på jakt etter ham.

Jeg skal ikke røpe for mye av hvordan disse handlingstrådene veves inn i hverandre. Men her blandes ideer fra teoretisk fysikk inn – et mystisk vesen som kan kalles «The Shrander» viser seg for dem alle. Men da i forskjellige skikkelser. For ikke å snakke om et sted i verdensrommet som kalles «The Kefahuchi Tract» – som vel er et svart hull (?).

Men, for å forlate teoretisk fysikk, som denne bloggforfatter er særdeles lite informert om, så vil jeg si at noe av det som forener disse tre personene er at det handler om valg vi gjør i livet – og ikke minst det å ta ansvar for de valgene vi gjør. Er vi brikker som flyttes av andre, eller er vi selvstendige deltakere?

Harrison skriver et rocka og boblende spennende språk. Med en god dose humor og ironi. Og det må sies at det å forene tre så forskjellige handlinger gjør dette til et meget spennende romanprosjekt. Iain Banks har hyllet dette som et mesterverk – og jeg er langt på vei enig. Dette er uventet og originalt og friskt. Det er ikke mulig å si at dette er skrevet etter noen grei og enkel formel. Tvert imot forsyner Harrison seg grådig av alt det litterære gods han kan få tak i. Han har selv i et intervju med The Guardian uttalt at: «A good ground rule for writing in any genre: start with a form, then ask what it’s afraid of.» Nå må jeg jo legge til at dette handler ikke bare om å bryte sjangerbarrierer. For den som skal gjøre det må være en særdeles dyktig forfatter i utgangspunktet og vite hvordan man skal bryte ned barrierene.

Det er ikke så underlig at Harrison skriver som han gjør når man ser på bakgrunnen. Forfatterskapet hans ble utviklet i New Wave-bølgen av fabelprosa anført av J.G.Ballard i overgang mellom 1960- og 70-tall. Så ble han da også redaktør for nettopp New Worlds i sju år. Og han har fått utgitt egne romaner og novellesamlinger siden 1971. Så det er et seriøst og stort forfatterskap vi har med å gjøre her.

Og boka kan virkelig anbefales til de som vil ha noe spennende og annerledes!

 

UTGIVELSESÅR: 2002

FORFATTERS NASJONALITET: Britisk

WIKIPEDIAARTIKLER OM FORFATTER OG BOK:

http://en.wikipedia.org/wiki/M._John_Harrison

http://en.wikipedia.org/wiki/Light_(novel)

INTERVJUER MED FORFATTEREN

http://www.guardian.co.uk/culture/2012/jul/20/m-john-harrison-life-in-writing

http://www.youtube.com/watch?v=08bZpGm_kPc