Del på:

SLONCZEWSKI, JOAN – THE HIGHEST FRONTIER

Hva handler denne boka om? Det kan ikke oppsummeres så veldig enkelt. Forfatteren er mikrobiolog og forsker på det tilsynelatende enkle – bakterier. Og samtidig er det det komplekse som er mikrobiologens felt. Denne boka kan plukkes fra hverandre i mange deler og det er vanskelig å si at en av dem er viktigere enn den andre.

Den ytre handlingen dreier seg rundt Jenny Ramos Kennedy, som er en fjern slektning av nettopp den Kennedyfamilien. Det er 2108 og hun skal på et college som er lokalisert til en romstasjon. Et av de få stedene som ikke er forurenset. Jorda blir nemlig stadig mer ubeboelig. Blant annet på grunn av en alien planteorganisme som muterer og vokser svært raskt.

Hun får venner, hun får utfordringer, og hun får en romkamerat, Mary, som mildt sagt er en sosial utfordring. Mary kan ikke engang bruke Toynet – tidens utgave av Internett. Hun er en omniprotestetiker – dvs et menneske hvorav kun hjernen er tilbake. Alt annet er byttet ut. Er hun i tillegg også noe helt annet?

Jenny forelsker seg i Tom. Hun oppdager en skjult trussel mot romstasjonen. Hun involverer seg, etter mye påtrykk fra familien, seg i det kommende presidentvalget.

Slik kan jeg selvsagt liste opp biter av handlingen. Men det kanskje vel så viktig å nøste opp noen av de tjukkere tematrådene her. Vi kan for eksempel si at dette er en roman om ei jente som for ikke lenge siden var sperret inne på lukket avdeling. Hun brøt sammen da broren hennes døde og oppsøker hans avatar på Toynet – når hennes mentalvokter ikke kan oppdage henne.

Det er også en varsko-her-fortelling om menneskeskapt forurensing av jorda vår og hvilke konsekvenser det kan få.

Det er en roman om relasjoner mellom mennesker i en tid hvor menneske, maskin og teknologi griper tett inn i hverandre.

Det er en bok om akademia – og det å være i den alderen hvor man forkaster det trygge livet hjemme og starter sitt voksne liv.

Sloncejewski – et navn jeg ikke aner hvordan skal uttales – har skrevet en roman som er såpass tett på ideer at det koster meg litt å komme inn i den. Men når du først har skjønt premissene, bakgrunnen og noe av teknologien så glir det lettere.

I USA er dette en bok for unge voksne – dvs ungdom mellom 15 og 20. Vet ikke om norske tenåringer hadde klart å lese dette. De burde det fordi budskapet både er viktig, men det er samtidig pakket inn i en spennende historie. Det er bare det at boka altså inneholder mye for en ung leser. Men jeg skulle gjerne ha hørt fra tenåringer som evt hadde lest den om den traff dem.

Etter at startproblemene var over var dette en fascinerende reise gjennom en tankeverden. En imponerende konstruksjon som er både intelligent og samtidig utfordrende. Men ikke spørr om enkle merkelapper!

 

UTGIVELSESÅR: 2011

FORFATTERS NASJONALITET: USA

FORFATTERENS HJEMMESIDE:

http://biology.kenyon.edu/slonc/slonc.htm

WIKIPEDIAARTIKKEL OM FORFATTER:

http://en.wikipedia.org/wiki/Joan_Slonczewski

INTERVJUER MED FORFATTEREN:

http://www.blogtalkradio.com/virtuallyspeaking/2012/06/22/joan-slonczewski-virtually-speaking-with-jay-ackroyd

[NB. Dette er et blogradiointervju, med ikke så veldig bra lyd. Pluss noe reklame.]