Del på:

GAIMAN, NEIL – CORALINE

I den leiligheten som Coraline og foreldrene hennes flytter til finner Coraline en stengt dør. Hun advares mot å prøve å åpne den. Men selvsagt må hun jo gjøre det!

Der inne befinner det seg en parallell verden – med foreldre som likner hennes egne. Bortsett fra at de har knapper i stedet for øyne. Og den verdenen er tilsynelatende bedre enn den hun kom fra. Disse andre foreldrene vil så gjerne at hun skal være sammen med dem for alltid. Det eneste hun trenger å gjøre er å la dem sy knapper i øynene hennes. Når Coraline kommer tilbake til sin egen leilighet er de biologiske foreldrene hennes borte.

Jeg røper ikke mer av handlingen her. Den er spennende og grotesk. Den er uventet og trykker på så mange ubehagelige knapper i meg at jeg nesten sliter med å lese den. Den gir meg noe av den samme klaus-følelsen som jeg får av Kafka. I hans bøker identifiserer du deg med hovedpersonen som sliter og sliter og liksom ikke får grep på tilværelsen. Han møter motstand og hindre han ikke aner hvordan han skal takle. Resignasjon synes å være eneste måte å leve på i hans verden. Jeg har lest ham og følt meg ekkel og syk og fysisk kvalm. Og det er jo ingen liten prestasjon for en forfatter å få til.

Neil Gaimans horror/fantasy om Coraline gir meg den samme ekle følelsen. Jeg presser meg fram til slutten – ikke minst fordi jeg bare MÅ vite hvordan dette ender.

Gaiman har levert noe som blir stående. Noe som føles som om det har dype avgrunner i seg. Noe som berører uten at vi egentlig kanskje helt klarer å forklare nøyaktig hva det er han gjør. Det er virkelig kanskje en av hans beste bøker. Jeg har lest de andre romanene hans også, men Coraline er den som treffer meg hardest.

I Norge ble boka utgitt som barne/ungdomsbok. Min datter hadde garantert stoppet meg hvis jeg prøvde å lese den for henne. Og jeg ville skjønne barn som vil betakke seg for boka. Den er virkelig noe som minner om et mareritt i våken tilstand.

Men den er også en helt fantastisk tekst. Det er en sånn bok som vi forfattere kan ligge våken om natta og tenke: «Skulle ønske jeg hadde kunnet skrive noe slikt!»

 

UTGIVELSESÅR: 2002

FORFATTERS NASJONALITET: Britisk

FORFATTERENS HJEMMESIDE:

http://neilgaiman.com/

WIKIPEDIAARTIKLER OM FORFATTER OG BOK:

http://en.wikipedia.org/wiki/Neil_Gaiman

http://en.wikipedia.org/wiki/Coraline

INTERVJUER MED FORFATTEREN

http://www.youtube.com/watch?v=gviEbYj8sZU

http://www.youtube.com/watch?v=5vl3vFW2w2E

http://www.youtube.com/watch?v=i0CkaQ9mWAw