Del på:

BUCKELL, TOBIAS S. – ARCTIC RISING

Jeg har jo omtalt ganske mange litterære bøker her. Så jeg tenkte at hva om jeg tar en skikkelig actionbok?

Nå er jo kanskje ikke Buckell det mest opplagte valget her. Han opererer både i det svært kommersielle – han har blant annet skrevet en av mange Halo-bøkene og dermed vært på bestselgerlisten. På den annen side ble han nominert til en Nebula i 2007 for romanen Ragamuffin – som han selv kalte for karibisk steampunk.

Men i Arctic Rising viser han at han fikser actionthrilleren svært godt. På grunn av global oppvarming har Nordpolisen smeltet, men blitt erstattet av en kunstig vedlikeholdt ismasse – en arktisk by som heter Thule. Det at mesteparten av isen i nord har smeltet har gjort nordområdene viktig – på grunn av ressurser, militært, osv.

Anika Duncan og Thomas patruljerer Arktis med luftskip på vegne av FN. De prøver å avsløre skip som frakter og dumper farlig avfall i de nordligste farvannene. Og de spotter da blant annet skipet Kosatka som oppfører seg mistenkelig. Noe som bekreftes da Kosatkas mannskap skyter dem ned.

Herfra blir Anika jaktet på av folk som ikke har noe godt i sinne. Men takket være Vy, en kvinnelig gangsterboss som hun er forelsket i, slipper hun unna. Hun akter å finne ut hva som skjedde og hvem som sto bak.

Anika virvles opp i et drama rundt en kjernefysisk bombe i Arktis, rundt en ekstrem miljøvernforkjemper som har gått solo og en rekke andre skurker og helter. Nordpolbyen Thule er en blanding av Hong Kong-fri-flyt og Det Ville Vesten.

Det lukter svette og det tyter blod. Det er voldelig og hardt og tøft så det monner. Det minner om James Bond, Crichton og gode, gamle Alistair Maclean. Her tenkes det ikke for mye, men det handles desto mer. Dessuten gis det litt rom for kjærlighetshistorien mellom Anika og Vy. Jeg må jo si at dette er decent underholdning. Men altså ikke det dypeste litterære verket jeg har vært borti.

I den siste tredjedelen av boka slipper forfatteren litt opp for trykket. Det vil si, han lanserer problemstillinger som, hvis de hadde vært presentert noe tidligere ville ha gjort denne boka til noe annet enn ren underholdning. Her diskuteres om øystatenes framtid, om de manges frihet eller liv skal gå på bekostning av prinsipper, om Arktis skal være stormaktenes lekeplass, osv.

Buckell er kompis med Paolo Bacigalupi, som har vært omtalt før på denne bloggen. Og jeg ser den sammenhengen. Begge er opptatt av miljøvern og klodens framtid. Men Bacigalupi er nok en langt bedre forfatter, litterært sett. Men som spenningsroman med litt slakk slutt kan dette anbefales.

 

UTGIVELSESÅR: 2012

FORFATTERS NASJONALITET: Født på Grenada, amerikansk statsborger

FORFATTERENS HJEMMESIDE:

http://www.tobiasbuckell.com/

 

WIKIPEDIAARTIKKEL OM FORFATTER:

http://en.wikipedia.org/wiki/Tobias_Buckell

 

INTERVJUER MED FORFATTEREN:

http://geekypleasures.com/2012/03/tobias-buckell-interview/

http://www.youtube.com/watch?v=AN961GXatP8

http://clarkesworldmagazine.com/buckell_interview/