Del på:

INTRO

Jon Bing (1944 –      ) er sammen med Tor Åge Bringsværd en av de viktigste forfatterne/formidlerne/redaktørene/igangsetterne innen norsk fabelprosa. Det var dem som snekret selve begrepet «fabelprosa» som er mye bedre måte å omtale sjangeren på enn for eksempel «fantastisk litteratur».

Han debuterte sammen med Bringsværd med den felles novellesamlingen «Rundt solen i ring» i 1967 og har siden vært en profilert forfatter og samfunnsdebattant.

Han har skrevet både for unge lesere og for voksne. Ikke minst også for tv. Forfatterskapet er meget mangfoldig og lar seg knapt summere opp i en intro som dette. Men man kan slå fast at han er en forfatter som er høyt elsket blant leserne – en forfatter som ofte også har fått kritikere til å ta fram de store ordene.

Jon Bing er for øvrig også en internasjonal kapasitet innen juss og rettsinformatikk. Han har et stort faglig forfatterskap ved siden av det skjønnlitterære.

 

EWO: HVORDAN VIL DU SELV BESKRIVE DITT LITTERÆRE PROSJEKT?

BING: Det er nok ikke ett prosjekt. Sentralt er nok ønsket om å se mulighetene for teknologisk utvikling, og forholdet mellom mennesker, samfunn og teknologi. Samtidig har jeg vært fascinert av kommunikasjonsprosesser – det mirakel at to mennesker kan gjøre seg forstått for hverandre over den spinkle broen bygget av ord eller andre tegn.

 

EWO: FINNES DET GRUNNER TIL AT DU VALGTE Å SKRIVE OM AKKURAT DETTE?

BING: Det gjør det sikkert, men ikke noen enkelt formulert grunn. Arbeidet mitt som forsker går i samme bane, og gir nok til sammen uttrykk for en dyp interesse for kommunikasjon og kommunikasjonsteknologi.

 

EWO: GJØR DU NOE RESEARCH FØR DU SKRIVER?

BING: Ja. Her er jeg så heldig at jeg kan lene meg på det jeg lærer i mitt arbeid som forsker, dels også på egen forskning.

 

EWO: HVA ER DEN VANSKELIGSTE DELEN AV Å SKRIVE EN NY BOK?

BING: Å begynne. Av og til har jeg inntrykk at det tar like lang tid å skrive den første siden som resten av boken. Valg av fortellervinkel, stemningen i språket osv er for meg vanskelige, og ofte er jeg misfornøyd med hvordan det blir. Tanken på boken er et drømmeslott, skrivingen blir en prosess hvor slottet rives ned av språkets og evnenes begrensninger til det står igjen en hytte. Først etter en stund kan jeg komme tilbake til hytten og oppdage en viss glede i de ujevne veggpanelene og smårutede vinduene.

 

EWO: DU KUNNE SIKKERT HA SKREVET INNEN MANGE ANDRE SJANGERE. HVORFOR HAR DU VALGT FABELPROSA?

BING: Jeg har skrevet i flere sjangre. Men fabelprosa gir muligheten til å bestemme landskap og omgivelser utfra det man ønsker å fortelle – det blir en sammenheng mellom ytre og indre problem. Og man kan derfor isolere spørsmål som i et laboratorium.

 

EWO: HAR FABELPROSA NOEN FORDELER FRAMFOR ANDRE SJANGERE?

BING: Fordelen er nettopp at du ikke behøver å trekke med deg hverdagens mange detaljer og begrensninger, eller historien som en forutsetning for dagen. Man kan bygge alt opp som man ønsker og for å få frem det men er interessert i. Fabelprosa er litteraturens forskningslaboratorier.

 

EWO: HVA LESER DU SELV AV FANTASY OG SCIENCE FICTION?

BING: Jeg følger med enkelte forfattere, f eks skotten Ian M Banks (også Ian Banks, som han kaller seg når han ikke skriver science fiction). Men jeg burde nok lest mer enn jeg gjør.

 

EWO: HVIS DU SKULLE ANBEFALE ÉN ENESTE BOK INNEN FABELPROSA, HVILKEN VILLE DET VÆRT? OG HVORFOR?

BING: JG Ballard Luftspeil, originalens tittel Vermillion Sands. Ballard er en stor forfatter etter enhver målestokk. Luftspeil har jeg oversatt til norsk selv, og det er en fantastisk og poetisk blanding av teknologi og menneskeskjebner.

 

EWO: KAN FANTASTISK LITTERATUR SI OSS NOE OM SAMTIDEN?

BING: Ja. Fantastisk litteratur handler om samtiden, om ansvar ved valg av muligheter i samtiden. Akkurat som historiske romaner handler om samtiden, selv om fabelprosa har så mange fler spennende muligheter.

 

EWO: NÅR FORSTO DU AT DET VAR FORFATTER DU VILLE BLI?

BING: Det kan jeg ikke huske. Jeg har en liten notatbok med sort bind fra første klasse på folkeskolen med egne eventyr. Jeg skrev min første håpløse roman i slutten av folkeskolen, og skrev noveller gjennom hele realskole og gymnas. Uten at jeg visste det, sendte min far et utvalg til Gyldendal og fikk et fornuftig svar av Stener Kolstad: Dette kan det nok bli noe av bare han kommer ned på jorden.

 

EWO: HVA SKRIVER DU PÅ NÅ – DVS AV SKJØNNLITTERÆR ART?

BING: Jeg skriver dels på en bok sammen med Tor Åge Bringsværd (som har vært under arbeid for lenge), og en roman med arbeidstittel «Rakettgutten» (det blir helt sikkert ikke den endelige tittelen, om den da blir ferdig).

 

EWO: HVA ØNSKER DU AT LESERNE SKAL HUSKE AV BØKENE DINE?

BING: Kanskje noe med valg, dilemma og samtidig farger?

 

BIBLIOGRAFI:

I dette tilfellet er bibliografien såpass omfattende at jeg i stedet henviser til Wikipedias side – og håper at opplysningene der er korrekte.

http://no.wikipedia.org/wiki/Jon_Bing