Del på:

INTRO:

Mari Moen Holsve (1986 –  ) debuterte i 2006 med ungdomsromanen Skjelka-Agenten. Hun har totalt utgitt 4 bøker, hvorav de to siste tilhører serien Halvgudene, som er ment å bli en trilogi. Alle romanene ligger innenfor sjangeren fantasy. Leserne er ungdom.

Anmeldere har beskrevet forfatterskapet hennes som «Preget av stortellerglede», «kreativitet», «Dette er en bok som vil skape leserglede blant tenåringer, uten tvil» og «Det er en veldig bra start på en fantasy-trilogi og jeg gleder meg til å lese videre om hvordan det går med Dina, Balder og Thea.»  Noen syntes at spesielt Halvgudene minnet om Narnia-serien til C.S.Lewis. (Det siste er kanskje ikke så uventet. Holsve var fagdommer i Kvitt eller Dobbelt i 2008 på nettopp emnet Narnia.)

Ambisjonsnivået har økt for hver bok. Trilogien Halvgudene er et stort lerret som tar for seg rase, religion og fremmedfrykt. Og nettopp denne blandingen av det dagsaktuelle i en fantastisk ramme har truffet leserne og anmelderne. Det er kanskje ikke uventet at hun ble nominert til U-prisen i 2008 og vant Arks barnebokpris i 2011.

 

EWO: HVORDAN VIL DU SELV BESKRIVE DITT LITTERÆRE PROSJEKT?

HOLSVE: Halvgudene-prosjektet var noe jeg hadde drømt om lenge. Jeg hadde tidligere skrevet to frittstående fantasybøker, men jeg ønsket å fortelle en virkelig episk historie. Jeg tror det er lett å se i teksten at jeg hadde store ambisjoner med Halvgudene, og jeg håper også mye av tematikken når ut til leserne. Halvgudene har definitivt vært det mest krevende jeg har gjort, men også det mest givende. Serien har etablert meg som en av Norges nye fantasyforfattere – men jeg er tross alt ennå i startfasen av min forfatterkarriere, så det er for tidlig å si om fantasy blir min eneste litterære lidenskap. Kanskje kommende prosjekter sender meg i en helt annen retning.

 

EWO: FINNES DET GRUNNER TIL AT DU VALGTE Å SKRIVE OM AKKURAT DETTE?

HOLSVE: Den fantastiske litteraturen har alltid ligget mitt hjerte nærmest, så for meg var det egentlig aldri snakk om å skrive noe annet. Når det gjelder Halvgudene, så forsøkte jeg å skrive nettopp en sånn type bok som jeg selv ville fått dilla på da jeg var ung. Det å skrive fantasy gir også en ekstra glede fordi dette ofte er den sjangeren som får ikke-lesende unge til å lese.

 

EWO: GJØR DU NOE RESEARCH FØR DU SKRIVER?

HOLSVE: I større eller mindre grad. Noen bøker krever mer forarbeid enn andre. Jeg skriver mye fra mitt eget fantasyunivers, og der er det stort sett jeg som lager reglene – men i Svart regn måtte jeg gjøre en del research på bl.a. vulkansk aktivitet. I tillegg har jeg løpt en del rundt backstage på Nationaltheatret på jakt etter steder der et visst magisk speil kunne gjemme seg.

 

EWO: HVA ER DEN VANSKELIGSTE DELEN AV Å SKRIVE EN NY BOK?

HOLSVE: Vanskelig spørsmål – jeg synes sjelden det å starte på en ny bok er så vanskelig. Da er man full av ideer og ambisjoner, og det er en veldig kreativ prosess. Friheten i startfasen er veldig deilig. Jeg synes ofte det blir vanskeligere desto lenger ut i skriveprosessen man kommer. Man skal jeg nevne en utfordring i begynnelsen, så må det vel bli det å sette alle bitene sammen, få alle elementer til passe inn i samme historie. Luke ut det som ikke funker, legge til det som trengs. Få kontroll på helheten.

 

EWO: DU KUNNE SIKKERT HA SKREVET INNEN MANGE ANDRE SJANGERE. HVORFOR HAR DU VALGT FABELPROSA?

HOLSVE: Som nevnt tidligere så er dette den sjangeren jeg alltid har brent mest for. I tillegg var det slik jeg selv fant leselysten, og jeg liker også at man i den fantastiske litteraturen får lov til å rømme litt fra livet, om enn bare for en kort stund. Friheten og flukten fra en verden man iblant trenger en pause fra, synes jeg er veldig viktig. Samtidig gir fabelprosa oss som forfattere mulighet til å forsøke nye vinklinger på velkjent tematikk og klassiske problemstillinger.

 

EWO: HAR FABELPROSA NOEN FORDELER FRAMFOR ANDRE SJANGERE?

HOLSVE: Personlig føler jeg at det gir meg en mye større frihet. Først og fremst fordi det bare er fantasien som setter grenser, men også fordi fabelprosa gir meg som forfatter mulighet til å i praksis skrive mange andre type sjangre også: den fantastiske litteraturen er ofte full av både krim, spenning, action og kjærlighet. I tillegg dette som sagt også en sjanger som, fordi handlingen ofte foregår fjernt fra vår egen verden, kan skildre tematikk og ulike problemstillinger med originale og ofte tankevekkende vinklinger.

 

EWO: HVA LESER DU SELV AV FANTASY OG SCIENCE FICTION?

HOLSVE: Jeg har alltid lest særlig mye fantasy, men også litt sci-fi. Jeg har kost meg mye med både Terry Pratchett, Philip Pullman og Douglas Adams, og i senere tid har jeg også oppdaget Clive Barker og Patrick Rothfuss. For tida er jeg veldig spent på Ild, oppfølgeren til Sirkelen, en svensk fantasyserie skrevet av Mats Strandberg og Sara B. Elfgren. Straks jeg er ferdig med å skrive Halvgudene-serien, gleder jeg meg til å ta et ordentlig dypdykk i noen av klassikerne sci-fi-litteraturen har å by på.

 

EWO: HVIS DU SKULLE ANBEFALE ÉN ENESTE BOK INNEN FABELPROSA, HVILKEN VILLE DET VÆRT? OG HVORFOR?

HOLSVE: Å, det er selvfølgelig nesten umulig å velge bare én … Men for tida er det nok Patrick Rothfuss’ The Name of the Wind som står høyest på lista. En fantastisk leseropplevelse. Rothfuss har en egen evne til å overbevise deg om at alt han skriver, er virkelig. I tillegg har jeg en tendens til å falle pladask for spesielle, gjerne litt sære karakterer, og Rothfuss’ hovedperson Kvothe er definitivt en av de jeg virkelig har falt for.

 

EWO: KAN FANTASTISK LITTERATUR SI OSS NOE OM SAMTIDEN?

HOLSVE: Absolutt, og mange ganger er det nettopp det som er hensikten. Man vil dessuten alltid se noen spor av samtiden, selv hvis handlingen i en bok er lagt til en annen tid, eller et annet univers – ord og vendinger, holdninger og verdier fra sin tid; alt dette skinner igjennom i større eller mindre grad. Iblant er det gjort bevisst, ofte kommer det av seg selv.

 

EWO: HAR DU NOEN GANG FÅTT OVERRASKENDE ELLER UVENTEDE REAKSJONER FRA LESERNE DINE?

HOLSVE: Noen ganger blir jeg forbauset over hvilke karakterer leserne foretrekker, eller hvilke scener de synes er mest spennende. Mange ganger har jeg tenkt helt annerledes. Og et par lesere har faktisk funnet et homofilt par i boka Rasp – den så jeg ikke komme. Men kanskje de er homofile? Hvem vet?

 

EWO: NÅR FORSTO DU AT DET VAR FORFATTER DU VILLE BLI?

HOLSVE: På slutten av barneskolen. Jeg hadde en lei uvane med å ”låne” kladdebøker fra klassens skap og skrive det jeg trodde var fantastiske bøker i dem. Med unntak av noen sporadiske dagdrømmer om å bli dyrlege var jeg fast bestemt på å bli forfatter allerede da.

 

EWO: HVA ØNSKER DU AT LESERNE SKAL HUSKE AV BØKENE DINE?

HOLSVE: Lesegleden. Jeg vil at de skal legge fra seg boka og øyeblikkelig få lyst til å plukke opp en til.

 

HJEMMESIDEADRESSE:

http://www.marimoenholsve.com/

http://www.halvgudene.com/

 

BIBLIOGRAFI:

Skjelka-Agenten (Gyldendal, 2006)

Rasp (Gyldendal, 2008)

Halvgudene-serien:

  1. Halvgudene (Cappelen Damm, 2011)
  2. Svart regn (Cappelen Damm, 2012)