Del på:

INTRO

Sigbjørn Mostue (1969 –    ) debuterte i 2005 med Gravbøygen våkner – en barnebok som han vant Arks Barnebokpris for. Det var første bindet i trilogien Alvetegnet, som ble avsluttet i 2007.

I 2010 startet han en ny trilogi – Den siste magiker – som ble avsluttet i høst.

Det som kjennetegner forfatterskapet hans i Alvetegnet er at han grep fatt i gamle norrøne myter og nordisk folketro og lagde sin egen spesielle vri på dette. Han har modernisert skapningene som Asbjørnsen og Moe en gang gjorde kjent. Tatt dem ut av eventyrskapet og pusset av dem støvet og gjort dem levende igjen. Samtidig har er trilogien en undertekst som handler om miljøvern.

I Den siste magiker har han lagt folketroen til side. Handlingen er preget av magi og mystisisme og er lagt til Kløfta.

Han har vært nominert til Brageprisen og filmrettighetene til trilogien Alvetegnet er solgt til SF Norge. Han er oversatt til polsk og dansk.

Med ett unntak er samtlige av bøkene er skrevet for barn og så har han da også blitt en av Norges mest populære fabelprosaforfattere. Et tydelig tegn på det er at Alvetegnet har blitt solgt i over 100.000 eksemplarer. Unntaket er hans nyeste bok – Operasjon Helena – som er en krimbok for voksne, skrevet sammen med Johnny Brenna.

 

EWO: HVORDAN VIL DU SELV BESKRIVE DITT LITTERÆRE PROSJEKT?

SVAR: Jeg ønsker rett og slett å skrive bøker du blir oppslukt av, som du brenner etter å vende tilbake til når du må avbryte lesningen – og som forblir i deg etter at du har lest ferdig, og kanskje fått deg til å tenke litt nytt, se ting fra en ny synsvinkel – kanskje også forandret deg. Slik har mine beste leseopplevelser vært, og det ønsker jeg å gi tilbake til mine lesere.

 

EWO: FINNES DET GRUNNER TIL AT DU VALGTE Å GRIPE FATT I GAMMEL FOLKETRO OG MYTER?

SVAR: Det ligger veldig mye spennende i folketroen vår, og de gamle eventyrene har dessuten mye visdom i seg. Da jeg leste Ringenes Herre, og så hvor mye Tolkien hadde hentet bl.a. fra vår folketro, tenkte jeg at det var på tide at noen tok fatt i originalene igjen, før disse ble helt glemt. Det viste seg at mine bekymringer ikke var ubegrunnede. For da jeg begynte med skolebesøk etter lanseringen av Gravbøygen våkner, erfarte jeg ofte at norske barn og ungdommer kjente bedre til orker og skogalver enn for eksempel tusser, nøkken og huldra. Men dette har endret seg nå, så kanskje bøkene mine har vært med på å børste støvet av dem?

 

EWO: GJØR DU NOE RESEARCH FØR DU SKRIVER?

SVAR: Mye!! Research er ikke bare morsomt og lærerikt i seg selv, og helt nødvendig for at det jeg skriver om ikke skal være riv ruskende galt. Men studiene gir meg også mange ideer til handlingen, og er nesten helt uunnværlig når jeg skal skrive. Gjennom forfatterskapet har jeg derfor satt meg inn i alt fra urskogens særegenheter, til kunnskap om seilskuter og historien om Magic Kingdom, Disney World, i Florida, for å nevne noe.

 

EWO: HVA ER DEN VANSKELIGSTE DELEN AV Å SKRIVE EN NY BOK?

SVAR: Den første, vage ideen til boka kommer ofte ”av seg selv”. Så ruger jeg på denne ideen i lang tid, og hvis jeg etter hvert kan se for meg en veldig spennende scene eller to, vet jeg at dette kommer til å bli bok! Så er det research som må gjøres, og deretter er det bare å starte. Så langt alt vel: Jeg har en formening om hva boka skal handle om, jeg vet at jeg skal innom de nevnte scenene – men så er det alt som skal skje før og etter. Jeg aner ikke hva som vil hende, og til tider må jeg hale det ut av meg. Og akkurat dette, å fylle alle sidene med handling og spenning, å dikte frem resten av historien, er ikke bare den største jobben, men også det vanskeligste.

 

EWO: DU KUNNE SIKKERT HA SKREVET INNEN MANGE ANDRE SJANGERE. HVORFOR HAR DU VALGT FABELPROSA?

SVAR: Jeg tenkte ikke sjanger i det hele tatt da jeg begynte å skrive. Jeg ville rett og slett fortelle en spennende historie. At handlingen hentet inspirasjon fra folketroen, gjorde at sjangeren ga seg selv. Når det er sagt, ligger mine bøker veldig nært det virkelige liv – jeg forsøker å få det til å virke som om dette nesten kunne ha skjedd rundt oss. ”Fantastisk realisme” – kanskje det er min sjanger? Men nå må jeg jo legge til at jeg har debutert med en krim for voksne som er ytterst realistisk, og nettopp skrevet ferdig manus til oppfølgeren. Dessuten står jeg bak en faktabok, så jeg skriver ikke bare fabelprosa.

 

EWO: HAR FABELPROSA NOEN FORDELER FRAMFOR ANDRE SJANGERE?

SVAR: Fordelen er at du ikke har noen begrensninger – alt er tillatt! Og det er både deilig og befriende: å la fantasiens vinger slå og se hvor det bærer …

 

EWO: HVA LESER DU SELV AV FANTASY OG SCIENCE FICTION?

SVAR: Lite. Tolkien og Potter har jeg selvsagt vært innom, og enkelte andre. Men med unntak av de to ovennevnte, er ikke fantasy min favorittsjanger når det kommer til egen lesning.

 

EWO: HVIS DU SKULLE ANBEFALE ÉN ENESTE BOK INNEN FABELPROSA, HVILKEN VILLE DET VÆRT? OG HVORFOR?

SVAR: Ringenes Herre. Kjedelig svar, kanskje, men sånn er det. Tolkiens hovedverk er så rikt og omfattende, så stort og spennende, at det skal mye til å overgå ham. Dessuten er han jo den moderne fantasyens far – en klassiker. Og klassikerne bør man lese!

 

EWO: KAN FANTASTISK LITTERATUR SI OSS NOE OM SAMTIDEN?

SVAR: Definitivt, hvis forfatteren har dette som intensjon. Om man skriver fantasy, krim, kjærlighetsromaner eller hard realisme, er for så vidt irrelevant. Man kan uansett flette inn det man ønsker, også kommentarer om samtiden.

 

EWO: HAR DU NOEN GANG FÅTT OVERRASKENDE ELLER UVENTEDE REAKSJONER FRA LESERNE DINE?

SVAR: Vel, jeg hadde definitivt ikke ventet all den oppmerksomheten jeg fikk da jeg debuterte med Gravbøygen våkner! Men det var jo bare positivt. Det aller hyggeligste er tilbakemeldinger fra lesere og foreldre som kan fortelle at de selv eller barna deres er blitt glad i å lese bøker etter å ha lest mine. Da blir jeg både rørt og stolt.

 

EWO: NÅR FORSTO DU AT DET VAR FORFATTER DU VILLE BLI?

SVAR: Jeg har kanskje alltid hatt en forfatter i magen, men det var vel egentlig først da jeg sto med et rykende ferskt eksemplar av Gravbøygen våkner i hånda, at det gikk opp for meg at jeg faktisk var en ”ekte” forfatter. Så gikk det noen år, før jeg innså at det var dette jeg ville gjøre resten av livet, og sluttet i jobben min for å bli forfatter på heltid.

 

EWO: HVA ØNSKER DU AT LESERNE SKAL HUSKE AV BØKENE DINE?

SVAR: Jeg ønsker at de skal sitte igjen med en følelse av at de nettopp har hatt en uforglemmelig leseopplevelse, og som jeg tidligere svarte – at de kanskje også har åpnet øynene for noe de ikke har tenkt så nøye over før. Hvis for eksempel de som har lest Alvetegnet er blitt mer miljøbevisste og opptatt av å bevare unik natur, har jeg fått til noe meningsfullt. Da har jeg lyktes!

 

HJEMMESIDEADRESSE: http://www.sigbjornmostue.no/

BIBLIOGRAFI:

Alvetegnet:

  1. Gravbøygen våkner (2005)
  2. Nissedreperen (2006)
  3. Krakens gap (2007)

Mørkeboka (2009)

Historien om vampyrer (2010)

Den siste magiker:

  1. Den siste magiker (2010)
  2. Belz & Ebub (2011)
  3. Nimrod (2012)

Operasjon Helena (2012)