Del på:

FLINT, ERIC – 1632

Egentlig har jeg ikke så lyst til å skrive om denne boka. Grunnen til at jeg gjør det likevel er at den har i seg en skikkelig kongeidé. Tenk deg at en liten by i nåtidens West Virginia faller ut av sin faktiske plassering i tid-rom og havner i Tyskland i år 1632. Dvs mens den blodige tredveårskrigen raser.

1632 er startbindet i en diger serie skrevet av historikeren Eric Flint. Skjønt serien har vokst etter hvert takket være bidrag fra hundrevis av andre bidragsytere.

Idéen er virkelig kostelig og det å sette vår sivilisasjon opp mot hvordan folk hadde det i 1632 skaper masse rare situasjoner. Ikke minst får 1600-tallsmenneskene et virkelig kultursjokk når de utsettes for våre meninger om demokrati, likhet og feminisme.

Innbyggerne blir ledet av Mike Stearns, som er lederen for den lokale minearbeiderfagforeningen. Boka er svært spennende skrevet til tider. For her må man forsvare seg mot angripende hærstyrker. Trettiårskrigen ble delvis utkjempet av religiøse grunner, men også for makt og ære. Våre helter møter blant annet den svenske kongen og feltherren Gustav Adolf.

Det jeg reagerer på med boka er denne utilslørte positive holdningen til alt amerikansk. Det blir faktisk en smule klamt mht forherligelse av alt USA står for. Og målt opp mot våre moderne, vestlige verdier har tilsynelatende datidens ingenting å fare med og alt å lære av oss. Tja, man skulle vel ønske at verden hadde sett så svart-hvit ut. Litt pussig at forfatteren selv er historiker og kan presentere et såpass enkelt samfunnssyn. Men boka er spennende – hvis du svelger noen hårete kameler.

 

UTGIVELSESÅR:

2000.

FORFATTERS NASJONALITET:

Amerikansk

FORFATTERENS HJEMMESIDE:

http://www.ericflint.net/

WIKIPEDIAARTIKLER OM FORFATTER OG BOK:

http://en.wikipedia.org/wiki/Eric_Flint

http://en.wikipedia.org/wiki/1632_series

http://en.wikipedia.org/wiki/1632_(novel)

INTERVJUER MED FORFATTEREN

http://www.youtube.com/watch?v=Qlclv9p8QaE

http://www.youtube.com/watch?v=MQ5Nue7tE_k&feature=relmfu

http://www.youtube.com/watch?v=RJziX2ZXfCU&feature=relmfu

(Et tredelt intervju med forfatteren på youtube.)