Del på:

KIERNAN, CAITLÍN REBEKAH – THE RED TREE

Forfatteren Sarah Crowe har nylig brutt ut av et traumatisk forhold til en annen kvinne. Og flytter til et øde hus på en øde eiendom på Rhode Island. Der finner hun et bortgjemt manus – som skal være skrevet av en tidligere leieboer. Et manus som hun blir svært opptatt av.

Dessuten dukker det opp en ekstra leieboer. Constance – som hun innleder et forhold til. Eller er dette bare noe hun drømmer?

Og hva er det egentlig med den røde eika som ligger i et hjørne av eiendommen? Constance og Sarah prøver å ta seg gjennom den jungelaktige vegetasjonen og landskapet på eiendommen. For plutselig å oppdage at det å komme tilbake til huset virker umulig.

Det er noe med stilen i denne boka som blir utrolig spooky. Forfatteren, som jeg har lest flere noveller av før, boltrer seg i sitt egenskapte horrorunivers. Kiernan har sin egen twist på det grusomme, det okkulte, den verden som ikke er slik vi tror den skulle være.

Det minner meg litt om stilen i filmer som «Paranormal activity». Vi slipper heldigvis flere av de gamle ingrediensene fra tradisjonell horror – dvs varulven/vampyren/whatever mytisk skrekkvesen, jakten på offere, blodbadet, blodlysten, nedkjempingen av det onde. I stedet er det likeså mye pausene, ventingen, den sakte oppbyggingen av at nå kommer det snart til å gå veldig galt, som får råde. Riktignok bruker Kiernan en gammel traver her – «det store, gamle huset». Men jeg synes at hun klarer å gjøre selv dette til sitt eget. Det føles ikke som en rip-off av gamle klisjeer.

Dessuten skriver hun en veldig litterær prosa. Kiernan har et flott språk og vet hvordan hun skal bruke det.

Denne boka har fått et forord og etterord som skal være skrevet av bokas redaktør. Dette baker hele fortellingen inn i en slags dokumentarroman-ramme. Ikke ulikt hvordan nettopp filmer som «Paranormal activity» bruker det dokumentariske, den reality-pregede fortellermåten for å gjøre det hele tilsynelatende mer virkelig.

Kiernan er absolutt vel verdt å lese for den som vil vite hva nyere horror dreier seg om. Og den som ønsker seg en litterært spennende roman fra et spennende forfatterskap.

 

UTGIVELSESÅR: 2009

FORFATTERS NASJONALITET: Født i Irland, men oppvokst i USA

FORFATTERENS HJEMMESIDE:

http://www.caitlinrkiernan.com/

WIKIPEDIAARTIKKEL OM FORFATTER:

http://en.wikipedia.org/wiki/Caitlin_Kiernan

INTERVJUER MED FORFATTEREN

http://www.youtube.com/watch?v=ujzUzQ0yAIQ

http://clarkesworldmagazine.com/kiernan_interview/