Del på:

PRATCHETT, TERRY – SNUFF

Sam Vines blir tvunget av kona si til å ta ferie fra politijobben i Ankh-Morpork. De drar til hennes digre eiendom på landet. Men allerede en av de første dagene kan Sam lukte at det foregår kriminelle ting der. Han kommer i klammeri med den hissige smeden, Jethro. Men blir enig med ham om å møtes ved midnatt for å få vite hva som foregår i bygda.

Men da Jethro forsvinner vil den lokale politimannen arrestere Sam. Særlig fordi stedet Jethro og Sam skulle møtes er fullt av blod, mens Jethro har forsvunnet. Sam oppdager imidlertid at blodet kommer fra en goblin.

De fleste på Discworld misliker goblins. (Det finnes ikke noe godt norsk ord for dem – men et sted så jeg de ble kalt for små troll, eller nisser.) De ser på dem som dumme, unyttige og skitne vesener. Men Vines innser at de faktisk har en kultur, et språk, sans for musikk, osv. Han skjønner at de må respekteres og at loven gjelder for dem også. Men det han oppdager er at noen driver dem sammen som kveg og driver slavehandel med dem.

Terry Pratchett har et digert forfatterskap bak seg. Deriblant har han skrevet en rekke bøker i Discworld-serien. Og dette er bok nummer 39. De fleste av dem kan leses frittstående. Men flere av dem kan grupperes sammen i en viss sammenheng. Og denne romanen er blant bøkene som handler om politistyrken i bystaten Ankh-Morpork og sjefen for politimennene, Sam.

Pratchetts stil føyer seg inn i en britisk humor og nonsens-tradisjon. Discworld-serien ble startet fordi han ville gjøre gjøn med fantasysjangeren og de mange klisjeene i den, både når det gjelder karakterer og storylines.

Denne boka har likevel en alvorlig undertone om rasisme og diskriminering. Men den punkteres kanskje litt vel mye av den lette tonen og ironien.

Denne romanen har nemlig også humor i seg. Men jeg kan ikke si annet enn at Pratchett skrev morsommere tidligere i serien. Ikke at denne boka mangler humor. Men det er ikke samme gapskratten. Jeg bladde opp noen av de første bøkene i serien. Og det er en ganske annen og friskere Pratchett der. I de finner du dialoger som virkelig gnistrer og karakterskildringer som er – skal vi si «usedvanlige»…

Men mannen kan kanskje ikke være helt på høyden hele tiden? Og boka er absolutt bra nok underholdning. Ikke minst med det vesle subplottet med sønnen som blir så opptatt av boka til Discworlds store barnebokforfatter, Felicity Beedle – «The world of Poo». Derfor starter han sin egen samling med bæsj fra forskjellige dyr. Til glede for lesere av denne bloggen kan jeg røpe at neste innlegg fra meg på bloggen skal handle om nettopp «The world of poo»!

 UTGIVELSESÅR: 2011

FORFATTERS NASJONALITET: Britisk

FORFATTERENS HJEMMESIDE:

http://www.terrypratchett.co.uk/

WIKIPEDIAARTIKLER OM FORFATTER, BOK OG SERIE:

http://en.wikipedia.org/wiki/Sir_Terry_Pratchett

http://en.wikipedia.org/wiki/Snuff_(Pratchett_novel)

http://en.wikipedia.org/wiki/Discworld

 

INTERVJUER MED FORFATTEREN

http://www.youtube.com/watch?v=u6XIn215FFc

http://www.youtube.com/watch?v=ROKfXw4Ie6Y