Del på:

JEMISIN, N.K. – THE HUNDRED THOUSAND KINGDOMS (Bind 1 av «The Inheritance Trilogi»)

Yeine Darr hentes til Dekarta Arameri, dvs morfars palass, i det store rikets hovedstad. Det er en svevende by som heter Sky, med ufattelige dimensjoner. Han har påkalt henne fordi tiden er inne for at han skal dø. Og noen må bli arving. I dette må Yeine tilsynelatende konkurrere med den fordrukne fetteren Lord Relad og den hensynsløse kusinen, Lady Scimina.

Snart skjønner Yeine at dette ikke er en likeverdig konkurranse. Meningen er at hun skal være et menneskeoffer og at en av de to andre – høyst sannsynlig Scimina – skal arve.

Riket til morfar tilba opprinnelig tre guder – en treeninghet som delte makten mellom seg. Men guden for dag – Itempas – drepte Enefa som styrte skumring og morgen. Guden for natt, Nahadoth, og alle gudenes avkom er nå slaver av Aramerifamilien.

Yeine sliter med å mestre spillereglene ved dette hoffet som hun aldri har tilhørt. Og denne familien som hun mistet kontakten med da mora giftet seg med en mann som morfar ikke aksepterte. Han strøk henne fra testamentet.

Ikke minst prøver hun å løse gåten om hvem som drepte mora og hvordan hun selv skal overleve selve ritualet rundt hvem som skal arve.

Romanen er en tidvis poetisk og vakker fortelling. Den viser oss en forfatter som er fascinert av myter og religion. Og som gjør et svært vellykket forsøk på å lage en mythos som vi kan tro på og som mennesker i den beskrevne tidsalderen tror på. Det er en dypere religiøsitet i denne teksten enn i mange andre slike mytologisk inspirerte bøker som jeg har lest.

Det er samtidig en vakker fortelling om en outsider som fortvilet prøver å komme på innsiden av et system som hun ikke har adgang til.

Ikke minst ligger det en slags kriminalgåte her, for den som vil ha det.

De erotiske undertonene er sterke – særlig mellom Yeine og guden for natt, Nahadoth. Han er både tiltrekkende og frastøtende og øm, samtidig som han er en kald og sadistisk morder.

Jeg opplever dette første bindet som en flott opplevelse, et litterært forsøk på å strekke seg mot å uttrykke ting og følelser som vanskelig kan sies med ord.

 

UTGIVELSESÅR: 2010

FORFATTERS NASJONALITET: USA

FORFATTERENS HJEMMESIDE:

http://nkjemisin.com/

WIKIPEDIAARTIKKEL OM FORFATTER OG BOK:

http://en.wikipedia.org/wiki/N._K._Jemisin

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Hundred_Thousand_Kingdoms

INTERVJUER MED FORFATTEREN

http://www.youtube.com/watch?v=LlyYJyrM5vE&feature=relmfu

http://www.youtube.com/watch?v=U6V9RRYM7Uo&feature=relmfu