Velkommen til bloggen min. Her kommer jeg til å skrive om fantastisk litteratur (fantasy- og science fiction) som jeg leser og liker. Jeg kommer i mindre grad til å skrive om bøker som jeg ikke synes er gode nok.

Hvorfor «Utopia»? Vår bruk av ordet betyr et perfekt samfunn. Men det er også navnet på en tidlig bok innenfor dette store feltet som kan kalles fantastisk litteratur. «Utopia» av Thomas More ble utgitt i 1516. Boka handler om et oppdiktet øysamfunn og dets religiøse og politiske skikker.

Som tenåring var jeg en ivrig sluker av fantastisk litteratur. Jeg var med i Aniaras tidligste år og møtte mange andre lesere og fikk flere leseimpulser. Men over tid fant jeg at spesielt fantasy var en litt monoton sjanger. Ofte bygd opp rundt formelen «En utvalgt – finner noen gode hjelpere og magiske hjelpemidler – foretar en reise – og redder verden». Jeg leste kanskje ikke de rette bøkene, men slapp sjangeren fra meg. Og science fiction fant jeg litterært flat – dvs at de fleste bøkene kun la vekt på action. Jeg leste sikkert ikke de rette bøkene her heller. Men innen jeg var 20 år hadde jeg droppet å lese mer fantastisk litteratur.

Og så oppdager jeg som godt voksen at sjangeren fantastisk litteratur har utviklet seg og vokst. Det skrives i dag – både flate og formelaktige bøker – men det skrives også mye bra!

Målet med denne bloggen er å hente fram det jeg mener er bra eller interessant. Folk er selvsagt velkomne til å legge inn kommentarer. Men jeg forventer en viss saklighet i språkføringen. På forhånd takk!


INTERVJU MED EN AV SKUESPILLERNE

Den 1. desember 2016,

«Lekende mennesker» er den første boka i Cappelen Damms serie UngDok – en dokumentarserie om unge menneskers hverdag. Boka er et fargerikt lappeteppe av episoder og scener som alle fører fram mot revyforestillingen som finner sted i januar. Her er et intervju med skuespilleren Barista om boka, prosessen og det å jobbe med revy.  
Les mer…


 

«Lekende mennesker» er den første boka i Cappelen Damms serie UngDok – en dokumentarserie om unge menneskers hverdag. Boka er et fargerikt lappeteppe av episoder og scener som alle fører fram mot revyforestillingen som finner sted i januar. Her er et intervju med revysjef JenJen om boka, prosessen og det å jobbe med revy. EWO:
Les mer…


 

Hei til alle mine tidligere lesere Det startet med en pause her fordi jeg var i innspurten på boka mi. Og den pausen munnet ut i konklusjonen at jeg nedlegger denne bloggen. Jeg er en Duracell-kanin hva angår energi. Men selv jeg har funnet ut at jeg ikke makter å holde en blogg i gang når jeg også skal
Les mer…


 

Forfatteren forteller starten på denne rare fortellingen på en litt gammeldags måte. Jeg tenker at dette vel ikke er skrevet i våre dager. Men så tar fortellingen en litt uventet vending og så dukker de første av de merkelige fotografiene opp. Og de blåser litt huet av deg … Abraham Portman er navnet på en
Les mer…


 

PRIEST, CHERIE – BONESHAKER Dette er den første boka i serien “Clockwork century”. Den ble nominert til en Hugo. Boka/serien er ambisiøs og forfatteren sa om serien at hun med den ville lage litteratur som var både viktig og populær. «Steampunk, I think, has been hunting for that for a while,” uttalte hun i all
Les mer…


 

HUMANISTISK FABELPROSA

Den 16. mai 2013,

SLATTERY, BRIAN FRANCIS – LOST EVERYTHING Dette er en bok som skriver seg inn i en lang tradisjon. Den begynner vel egentlig i middelalderen – med legenden/myten om «Narrenes skip». Et skip med imbesile og gale, eller befolket med et mannskap som ikke riktig vet hvor veien går. I alle fall blir det ikke klart
Les mer…


 

INTERVJU MED THORE HANSEN

Den 13. mai 2013,

INTRO Thore Hansen (1942 –     ) er sammen med Jon Bing og Tor Åge Bringsværd en av våre mest anerkjente og høyt elskede fabelprosaforfattere. Fabelprosabøkene hans har ikke vært skrevet etter den enkle fantasyformelen: En utvalgt, har noen magiske hjelpemidler og gode venner, gjør en reise og redder verden. I stedet har Hansen skrevet poetiske
Les mer…


 

ENJOE, TOH – SELF-REFERENCE ENGINE Denne boka omtales på følgende måte: «This is not a novel. This is not a short story collection. This is Self-Reference ENGINE. Instructions for Use: Read chapters in order. Contemplate the dreams of twenty-two dead Freuds. Note your position in space-time at all times (and spaces). Keep an eye out
Les mer…


 

INTERVJU MED ØYVIND MYHRE

Den 6. mai 2013,

INTRO: Øyvind Kvernvold Myhre (1945 – ) tilhører den nye generasjonen av fabelprosaforfattere som begynte å skrive på 60- og 70-tall. Han har vært en markant stemme i det norske landskapet. Han har en imponerende produksjon bak seg og var lenge en viktig drivkraft i norsk fandom. Han har begeistret fans i en årrekke og
Les mer…


 

EN KLASSIKER AV EN SERIE

Den 2. mai 2013,

BUJOLD, LOIS McMASTER – SHARDS OF HONOR / BARRAYAR   Det er sjelden jeg anbefaler såpass gamle bøker som dette. Men nå har i disse dager et nytt bind i Vorkosigan-sagaen blitt utgitt. Derfor hoppet jeg bakover i tid og startet med begynnelsen. Dette er bind 1 og 2 (ifølge forfatteren selv) i serien. De
Les mer…